xcounter
#

Що це за ракети "Искандер-К", якими РФ ударила по Миколаєву 27 квітня, і чи багато їх в запасі

34476
Підготовка до пуску крилатої ракети комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Підготовка до пуску крилатої ракети комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

І чи справді ці ракети є "сухопутною" версією морських "Калібрів", як уже стверджують окремі джерела

Речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що для ракетного удару по Миколаєву 27 квітня 2023 року рашисти застосували крилаті ракети комплексу "Искандер-К". Це було суттєве уточнення, бо за попередніми даними вважалось, що для цього обстрілу окупанти використали інший тип ракет – 3М-14 "Калибр" з підводних човнів.

Ігнат наголосив, що боротьба з КР комплексу "Искандер-К" - також складна, бо їх дуже складно виявити, такі ракети летять на малій висоті, хоча були випадки, коли наша ППО їх збивала.

Читайте також: Одна з ракет Х-101, яку випустив Ту-95, була виготовлена у першому кварталі 2023 року
Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

"Искандер-К" - це по суті узагальнена назва крилатих ракет, які рашисти можуть використовувати в складі ОТРК "Искандер": 9М728 (також зустрічається під позначенням Р-500) на дальність до 500 км та 9М729 на дальність до 1500 км. Ракети обох типів мають БЧ масою до 480 кг та дозвукову швидкість польоту, до 900 км/год.

На 23 лютого 2022 року армія РФ мала в запасі лише 100 ракет обох типів, 9М728 та 9М729. Протягом 10 перших місяців повномасштабного вторгнення рашистський ВПК зміг виготовити лише 20 ракет обох типів, із середнім темпом по дві КР на місяць.

Очевидно, саме ця обставина й визначала, що рашисти доволі рідко використовували "Искандер-К" для обстрілів України: станом на початок січня 2023 року було відомо про лише 68 відстріляних одиниць 9М728 та 9М729, залишок обчислювався на рівні лише 52 крилатих ракет до ОТРК "Искандер".

Підготовка до пуску крилатої ракети комплексу "Іскандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Деякі ресурси почали стверджувати, що "Искандер-К" - це начебто "сухопутна" версія ракети "Калибр". Але якщо бути точнішими, "Искандер-К" походить від радянського ракетного комплексу РК-55 "Рельєф" з ракетою КС-122, створеного на базі авіаційної КР типу Х-55, про що Defense Express розповідав у окремому матеріалі.

В свою чергу, "Калибр" походить від радянської ракети С-10 "Гранат", створеної як "морська" версія тієї ж КС-122, про що Defense Express також розповідав у окремому матеріалі. Тому тут доречніше стверджувати, що "Искандер-К" та "Калибр" насправді походять від однієї розробки радянських часів, яку РФ вже в 2000-х роках використала для нарощення свого ракетного арсеналу.

Пуск крилатої ракети комплексу "Искандер", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Що це за системи Skynex, які уже отримала Україна для боротьби з ракетами чи Shahed-136 рашистів