xcounter
#

Що поляки говорять про можливість передачі своїх МіГ-29 для ролі "літаючої артилерії"

9187
Винищувачі МіГ-29 ВПС Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі МіГ-29 ВПС Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які можуть бути мотиви у подальшій передачі нашій країні літаків "Варшавського договору" від однієї з країн НАТО

Наша преса поширила оцінку про те, що обіцяні МіГ-29 від Польщі можуть бути поставлені Україні протягом наступних пів року, але тут все залежатиме від того, наскільки по графіку самі поляки отримають раніше замовлені F-35 від США.

Таку оцінку в коментарі "Укрінформу" озвучив Януш Онишкевич, котрий був міністром оборони Польщі в 1992-1993 та 1997 – 2000 роках. Дослівно цитата – "передача Україні решти польських МіГ-29 залежатиме від графіку постачання до Польщі літаків F-35, які мають їх замінити. Думаю, що це може зайняти приблизно пів року”.

Читайте також: Японія може робити лише 30 ракет до Patriot на рік, можна збільшити до 60, для США це проблема
МіГ-29 ВПС Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут про всяк випадок варто нагадати, що можливість передачі ще наявних МіГ-29 від Польщі для України передбачена умовами безпекової угоди, яку обидві країни уклали на початку липня 2024 року. При цьому йдеться, що в розпорядженні ВПС Польщі може бути до двох десятків МіГ-29.

На цьому тлі логічно може виникнути питання про те, а мовляв навіщо Україні ще додаткові винищувачі радянського стандарту, якщо зараз нам важливіше отримувати літаки західного стандарту. Надто на тлі того, що сама Польща свої МіГ-29 як літаки 4-го покоління замінюватиме на F-35 як літаки 5-го покоління.

На цьому тлі доволі показовим виглядає пояснення, яке своїй аудиторії ще на початку липня цього року окреслило польське видання Defence24. Наведені там аргументи можуть чітко ілюструвати, якою логікою можуть керуватись поляки в рішенні передавати нам МіГ-29, і які ще фактори там можуть грати роль.

JDAM-ER під крилом МіГ-29 (фото: @Osinttechnical)

Логіку по МіГ-29 видання пояснює двома факторами – час та логістика. Тобто що під ці літаки персонал ЗСУ не треба буде окремо переучувати, у нас є необхідна інфраструктура для обслуговування цих літаків, тому "залишки" по МіГ-29 від Польщі для України можуть бути передані відносно швидко.

Тим більш, що зараз МіГ-29 в строю ЗСУ активно використовуються в тому числі як платформи для ударів по окупантам на фронті, з використанням JDAM-ER, AASM Hammer або ж інших західних типів керованих авіабомб. Тобто йдеться про використання МіГ-29 в ролі "літаючої артилерії".

Щодо фактора по заміні, яка б могла сприяти передачі МіГ-29 від Польщі для України, то тут картина виглядає так. В теорії, для офіційної Варшави цілком прийнятним міг би бути варіант, за якого на території країни на певний час розмістився би "повітряний патруль" з винищувачами інших країн НАТО, які б взяли на себе прикриття повітряного простору Польщі.

Але проблема в тому, що поки що ні одна з країн Заходу на таке розгортання не погоджується. Тому для поляків стає важливим фактором, що вони мають напряму отримати заміну по літакам, перш ніж віддавати нам свої залишки по МіГ-29.

Читайте також: Польща хоче 155-мм керовані снаряди до САУ Krab та K9, один з варіантів - розробка на базі українського "Квітника"