xcounter
#

Росіяни провалились з "Кинжалом", то чи не "згадають" про радянські аеробалістичні Х-15

21260
Аеробалістична ракета Х-15, ілюстративне фото з відкритих джерел
Аеробалістична ракета Х-15, ілюстративне фото з відкритих джерел

У відкритому доступі нема даних про те, що ворог утилізував ці ракети, тому не варто виключати жодні варіанти

Командування Повітряних Сил офіційно визнало факт збиття російської гіперзвукової ракети Х-47М2 "Кинжал" над Києвом 4 травня 2023 року, і це означає, що цього дня було зруйновано міф про чергову "аналогов нєт" зброю рашистів.

Наскільки болючим для самого ворогає такий факт, свідчить хоча би те, що окремі ресурси росіян уже "зарядили методичку" із розряду "депресія, заперечення, торг" - "Кинжал має індекс не Х-47М2, а 9-А-7660, а сама ракета взагалі позначається як 9-С-7660, тому значить це все неправда".

Читайте також: Ідея збивати Ту-95МС з ракетами в небі над РФ звучить гарно, якби не одне "але"

Слід окремо наголосити, що при цьому невідомими є усі технічні деталі, що супроводжують факт збиття рашистського "Кинжала" нашою ППО, як мінімум – тип зенітної ракети, що міг використовуватись для перехоплення. Що в свою чергу може стимулювати росіян до "рефлекторного" пошуку протидії нової для них загрози.

Найбільш ймовірним виглядає варіант, що ворог спробує активізувати застосування тих же ракет "Кинжал" для ударів по території України. Але тут загарбники мають обмежуючий фактор у вигляді фактично готових МиГ-31К як стартової ступені для запуску цього "вундерваффе". Тим більш, що спроби росіян інтегрувати "Кинжал" на Ту-22М3 або інші літаки завершились нічим, про що Defense Express розповідав у окремому матеріалі.

Але й тут також не варто виключати варіант, що рашисти можуть "згадати" про радянські аеробалістичні ракети Х-15, котрі до початку 2010-х років стояли на озброєнні ВПС РФ, але поточний статус цих ракет наразі невідомий.

Аеробалістична ракета Х-15, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про Х-15 до літаків Ту-22М3, які кудись "зникли", Defense Express також розповідав у окремому матеріалі, але найбільш важливі деталі ще раз розповімо.

За радянських часів Х-15 створювалась як засіб доставки лише ядерної зброї, що вочевидь і задало такі ТТХ цієї ракети: дальність стрільби до 300 км при швидкості польоту до 5 Мах, стартова маса – 1100 кг, зокрема маса БЧ – усього 150 кг, при потужності боєзаряду до 350 кілотон.

Система наведення – інерційна, без можливості корекції, силова установка твердопаливна, траекторія польоту – аеробалістична, висота польоту в найвищій точці маршруту мала складати 40 км.

Внутрішня будова ракети Х-15, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Перший найпідступніший момент в історії з Х-15 – кількість виготовлених ракет цього типу невідома, і росіяни окремо пишаються, що ці ракети не підпадали під жодні угоди про обмеження стратегічних обмежень.

Другий найпідступніший момент у цій історії – поточний статус Х-15 є невідомим. Росіяни стверджують, що вони ці ракети начебто зняли з озброєння на початку 2010-х років, по причині "розкладу твердого палива". Але у відкритому доступі нема даних про те, щоб РФ утилізувала ці ракети, корпус яких виготовлений з титану.

Тому коли мова про те, що рашисти можуть "згадати" про Х-15, то тут мається на увазі два можливі варіанти. Або загарбники повторять ту ж траекторію, як з Х-22, та повернуть в стрій ракети до Ту-22М3, формально зняті з озброєння на початку 2010-х років. Або ж насправді окупанти не мають для цього технічних можливостей, і максимум можливостей для них – це лякати подібним варіантом через свою пропаганду.

Аеробалістична ракета Х-15, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У РФ для захисту від дронів почали ставити солянку з С-400, "Панцирів" та арктичних машин у напряму Москви (відео)