xcounter
#

Росія послала ролкер до Південної Африки, "колядувати" амуніцію для "чмобіків" або Т-34

5885
 Рашистський ролкер Lady R причалив до Південної Африки, фото - Reuters
Рашистський ролкер Lady R причалив до Південної Африки, фото - Reuters

Кремль продовжує шукати зброю та технології для війни проти України у найбільш неочікуваних місцях

У п’ятницю 9 грудня 2022 року російський ролкер Lady R пришвартувалось у військово-морській базі Саймонс-Таун у Південно-Африканській Республіці. Очевидці бачили, як цей ролкер спочатку розвантажили, а потім почали "запаковувати" невідомим вантажем акурат тоді, коли в регіоні були чергові відключення світла.

Депутати парламенту ПАР підозрюють, що росіяни на Lady R приплили саме за зброєю, Міноборони Південно-Африканської Республіки від коментарів утримується. Поки нема підтверджень, що ПАР продала РФ зброю, але ж Lady R йшла із вимкнутим транспондером, і це уже виглядає підозріло. Про це йдеться в публікації британського видання Telegraph.

Читайте також: ЗСУ отримали запчастини до Т-72Б від Марокко, де є майже сотня таких танків – ЗМІ
Південноафриканські "колісні танки" Rooikat-76, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо уважно прочитаємо довідник The Military Balance 2022, то побачимо таку картину. Збройні сили Південно-Африканської республіки мають "на папері" 12,25 тисяч резервістів у сухопутних військах. Цілком ймовірно, що якась кількість "зайвих" шоломів та касок ПАР на складах має, і саме такий "товар" могли вантажити на російський ролкер Lady R.

У південно-африканців може бути ще один "товар", який може цікавити рашистів – британські ПЗРК Starstreak із наявності сухопутних військ Південно-Африканської республіки. Цілком ймовірно, що росіянам потрібен Starstreak, щоб навчити льотчиків своєї армійської авіації "обходити" нашу ППО. Не будемо також виключати, що при цьому уряд ПАР намагався "загнати" Росії частину свого важкого "надлишкового" озброєння – наприклад основні бойові танки Olifant 2 (24 в строю та 133 на зберіганні), "колісні танки" Rooikat-76 (70 в строю та 126 на зберіганні), САУ типу G-6 (2 в строю та 41 на зберіганні) та гаубиці G-5 (5 в строю та 66 на зберіганні).

Південноафриканський основний бойовий танк Olifant 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча при цьому також не будемо виключати, що у цій "африканській" історії може бути ще один "неочікуваний поворот". І що російський ролкер Lady R наступним пунктом пішов взагалі у сусідню та не чужу Кремлю Намібію, щоб там взяти на борт частину «наколядованого» озброєння виробництва СРСР.

The Military Balance 2022 вказує, що із радянської зброї Намібія має певну кількість танків Т-34, Т-54 та Т-55, по десятку БРДМ-2 та БТР-60, більше десяти гармат часів Другої світової ЗиС-2 (57 мм) та ЗиС-3 (76 мм), до п’яти БМ-21 "Град", понад півсотні ЗПУ-4 та С-60, один Ми-8 та два Ми-25.

Т-34 в якості музейного експонату в Намібії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Який військовий потенціал мають країни Африки, яких Шойгу назвав "друзями Росії"