xcounter
#

РФ згадала про МиГ-АТ з 2010-х років, щоб замінити старі L-39C

3849
Рашистський навчально-бойовий МиГ-АТ, архівне фото з відкритих джерел
Рашистський навчально-бойовий МиГ-АТ, архівне фото з відкритих джерел

При цьому виявилось, що і вітчизняний "аналоговнєт" Як-130 росіян уже не задовольняє також

Російська держкорпорація "Ростех" в особі її складової РСК "МиГ" заявила про початок роботи над програмою навчального літака під індексом МиГ-УТС, покликаного замінити старі L-39C в строю "ВКС РФ". Але по суті тут йдеться про те, що рашисти вирішили просто "розморозити" свій старий проект, більше відомий під індексом МиГ-АТ, робота над яким стартувала ще в 1990-х роках, і була заморожена на початку 2010-х років, бо тоді російські військові надали перевагу навчально-бойовому Як-130.

Ймовірно, рашисти вирішили "розморозити" проект МиГ-АТ, бо їм нова "літаюча парта" потрібна якомога швидше, особливо на тлі втрат у війні проти України. Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: Надзвичайно складна атака широким арсеналом: ворог випустив по Україні майже 160 ракет і дронів
Рашистський навчально-бойовий МиГ-АТ, архівне фото з відкритих джерел

Як деталізують автори публікації, зараз росіяни для базової підготовки пілотів вимушені використовувати по суті аварійні L-39C, на яких є проблеми зі справністю катапультованих крісел, і цю проблему вирішити неможливо, бо через санкції проти РФ чеські підрядники не продають необхідні піропатрони.

В свою чергу, новіший Як-130 з однієї сторони виявився задорогим для експлуатації саме в "навчальній" ролі, яка вимагає частого проведення польотів. А з іншої сторони – для РФ цей літак виявився непоганим експортним товаром, який охоче купують сателіти Кремля для використання в навчально-бойовій ролі чи взагалі як легкого штурмовика.

У росіян є ще проект Як-152 – легкий навчальний літак з поршневим двигуном, який теж мав взяти на себе роль "літаючої парти" для майбутніх льотчиків "ВКС РФ". Але із невідомих причин російські військові купувати Як-152 не стали.

Російський Як-152, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зважаючи на наведені вище причини, рашистам і довелось згадати про свій "заморожений" МиГ-АТ. Ймовірно – як про проект, по якому є необхідні напрацювання, і який можна швидко довести до логічного кінця.

Щоправда, як мінімум одну базову корективу в свій МиГ-АТ, він же МиГ-УТС, він же "Изделие 821" росіяни таки хочуть внести – якщо за початковим проектом на МиГ-АТ мали стояти спеціально створені під цей літак двигуни РД-1700, то тепер планують поставити інші двигуни – АИ-222-25 із Як-130.

Інші відомі характеристики МиГ-АТ у базовому варіанті:

  • довжина фюзеляжу – 12 метрів;
  • розмах крил – 10,16 метрів;
  • максимальна злітна маса – 8300 кг;
  • максимальна швидкість польоту – 850 км/год;
  • дальність польоту – 1200 км при нормальній злітній масі;
  • озброєння – підвісні контейнери з автоматичними гарматами, некеровані авіабомби та блоки з реактивними снарядами С-8 на 5 блоках підвіски.
Рашистський навчально-бойовий МиГ-АТ, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: У США хочуть мати літак з вертикальним злетом та посадкою, щоб був швидше за Osprey