xcounter
#

Рашисти знову згадали за танкетки з тентом замість даху: створено нові версії всюдиходів

27239
Перша версія всюдиходів "Пластун-СН"
Перша версія всюдиходів "Пластун-СН"

Вперше "Пластун-СН" був представлений у 2023 році, тоді нібито росіяни для свого війська замовили партію у 50 таких машин

На форумі "Армия-2024" цьогоріч російська компанія "Русские вездеходы" "Пластун" представила модернізовану версію гусеничного всюдихода "Пластун-СН" під назвою "Пластун-2". У компанії відзначають, що зараз тривають перемовини щодо постачання цих машин до російського окупаційного війська, такі машини використовуються для евакуації поранених, забезпеченням

За словами гендиректора компанії-виробника цих машин Еріка Сагимбаєва, до кінця року - тобто орієнтовно за трохи менш як чотири з половиною місяці - вони зможуть поставити російському війську до 30-40 машин (причому ймовірні обсяги замовлень від так званого міноборони РФ невідомі).

Читайте також: Повітряні сили показали нове відео, як вони нищать логістику ворога у Курській області
"Пластун-2"
"Пластун-2"

Що, власне, значно суперечить озвученим даним по темпах виробництва - 20 машин на місяць станом на сьогодні (якщо, звісно, машинами не зацікавилися інші силові відомства РФ). На весні наступного року виробництво планують збільшити щонайменше вдвічі - до 40-50 всюдиходів.

Причому самі росіяни оцінюють високу потребу в таких машинах на полі бою. Рашисти наголошують на тому, що у найближчих тилах є загроза FPV-дронів, і що "Пластунам" буде простіше ховатися від них, а також є опція рухатися поза основними дорогами.

Нагадаємо, що всюдиходи "Пластун" спершу створювалися саме для цивільного ринку, а вперше про те, що компанія отримала замовлення від міноборони РФ стало відомо у 2023 році, тоді ж повідомлялося, що було поставлено перші 14 машин із замовленої партії у 50 одиниць.

Машина отримала позначення "Пластун-СН", демонструвалися версії з 82-мм мінометом і розвідувальна з оптикоелектронної станції. Причому особливість цього всюдиходу - це відсутність жорсткого даху, замість нього машина оснащена звичайним тентом, що робить екіпаж більш вразливим для ударів FPV-дронів.

Ці машини вперше демонструвалися наприкінці жовтня 2023 року, а вже в листопаді з’явилися фото знищеної машини. Активне використання цих всюдиходів на полі бою не було помічено.

Повертаючись до модернізованої версії "Пластун-2", то у РФ створили два варіанти цих машин: перший - щось на кшталт "універсалу" з алюмінюєвою конструкцією та тентом замість частини даху та дверей. Другий - "пікап" для перевезення вантажів з місцем для водія та одного пасажира.

Ворог стверджує, що було доопрацьовано шасі ймовірно з досвідом експлуатації "Пластун-СН" на полі бою. Машини оснащені дизельним двигуном з потужністю 115 к.с. Довжина машини - 5,45 м, ширина - 2,45 м, висота - 2,35. Повна маса - 6 тонн, швидкість по шосе - до 60 км/год.

Читайте також: Скільки Ту-22М3 залишилося у РФ, супутник "спалив" дерев’яний підводний човен в Криму та інші новини тижня