xcounter
#

Рашисти кидають на захист бази в Севастополі більше бойових дельфінів, бояться українських водолазів в Криму

3902
Фото: 73 морський центр СпП ім кошового отамана Антіна Головатого
Фото: 73 морський центр СпП ім кошового отамана Антіна Головатого

Окупанти фактично вдвічі могли збільшити кількість своїх бойових дельфінів для патрулювання Севастопольської бухти

Росія використовує бойових дельфінів для захисту своєї Севастопольської військово-морської бази в Криму, і схоже, що окупанти подвоїли кількість тварин, які несуть "бойове чергування" – таку інформацію розповідає видання Naval News.

Так, крім загрози атаки російських військових об’єктів у тимчасово окупованому Криму безпілотниками чи ракетами, а також кораблів – катерами-камікадзе, росіяни також серйозно ставляться і до загрози українських спецпризначенців, кажуть у виданні.

Читайте також: Коли ранок починається з бавовни: БПЛА уразив найбільшу нафтобазу в окупованому Севастополі
Naval News інфографіка бойові дельфіни Севастополь
"Лінії оборони" окупантів у Севастопольскій бухті, інфографіка Naval News

З посиланням на власні дані, у виданні кажуть, що кількість тварин, які використовують окупанти, могла збільшитися з 3-4 дельфінів до 6-7 – збільшення кількості тварин вплинуло на частоту патрулювання, а також дозволило охопити більші території.

Бойові дельфіни окупанти розташували на північному боці поблизу входу в бухту ще на початку повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року, відзначають у виданні.

І вони насправді інтегровані у побудовану окупантами навколо своєї бухти багаторівневу систему захисту, зокрема боновими загородженнями, рідкісними системами ДП-62 "Дамба" тощо – водночас самі дельфіни у цій "структурі" патрулюють територію всередині загороджень, на той випадок, якщо крізь них зможуть проплисти дайвери.

ДП-62
ДП-62 "Дамба", тимчасово окупований Севастополь, травень 2023 року, фото ілюстративне

Зауважимо, що таке використання дельфінів не є чимось новим – активне дослідження використання цих тварин у військових цілей розпочали ще у 50-х роках минулого століття, а в 1962 році у США стартувала програма US Navy Marine Mammal Program, яка передбачала підготовку передусім дельфінів та морських котиків для пошуку різних об’єктів під водою, допомоги водолазам тощо.

бойові дельфіни РФ
Під час тренування бойового дельфіна. Фото – U.S. Navy Photo by Illustrator Draftsman 1st Class Pierre G. Georges

У СРСР теж були власні програми, зокрема у 1965 році було створено науково-дослідний центр на узбережжі Чорного моря, який вивчав питання використання ссавців у воєнних цілей, а з 1975 року бойових дельфінів використовували в одному з підрозділів водолазів Чорноморського флоту.

До речі, після анексії Криму у 2014 році, у ВМФ РФ розповіли про свої плани повернутися до використання бойових дельфінів у Чорному морі, зокрема у 2016 році на російському сайті держзакупівель було оприлюднено замовлення на п’ять дельфінів для МО РФ, які мали бути поставлені у тому ж році.

Читайте також: Надводний дрон успішно атакував базу 68-ої бригади кораблів ЧФ РФ у окупованому Севастополі: шибки повилітали у будинках за кілометр