xcounter
#

Рашисти кажуть, що цьогоріч БФ РФ посилять три кораблі під "Калибри": чи можуть перекинути у Чорне море

3957
Малий ракетний корабель проєкту "Каракурт"
Малий ракетний корабель проєкту "Каракурт"

Йдеться про два кораблі проєкту "Каракурт", а також ще один проєкту "Буян-М" із загальним залпом у 24 крилаті ракети "Калибр"

Російські пропагандистські ЗМІ з посиланням на джерела у суднобудівній галузі повідомляють, що Балтійський флот російського окупаційного війська у цьому році нібито має поповнитися ще трьома малими ракетними кораблями — йдеться про "Буря та "Козельськ" проєкту 22800 "Каракурт", а також "Ставрополь" проєкту 21631 "Буян-М".

малий ракетний корабель "Буря" "Каракурт"
Малий ракетний корабель "Буря" проєкту "Каракурт"

Перші два кораблі побудовані на Ленінградському суднобудівному заводі "Пелла", третій — на Зеленодольському суднобудівному заводі. Крім того, як раніше розповідали у пресслужбі Балтійського флоту РФ, цього року він також має поповнитися підводним човнам, за попередніми даними йдеться нібито про субмарину "Великие Луки" проєкту 667(М) "Лада".

Читайте також: У РФ відпрацювали втечу Балтійського флоту на Ладозьке озеро

Щодо кораблів "Буря" та "Козельськ" проєкту 22800 "Каракурт", то обидва кораблі були закладені у 2016 році, спущені на воду у 2018 та 2019 роках відповідно, наразі перебувають на різних стадіях випробувань.

Якщо ж говорити про "Ставрополь" проєкту "Буян-М", то це 12 і останній корабель цієї серії — всі інші кораблі добудовані (11 — у 2023 році) та перебувають у строю Каспійського, Чорноморського та Балтійського флотів.

ракетний корабель "Серпухов"
"Серпухов" проєкту "Буян-М", фото ілюстративне

"Ставрополь" було закладено 12 липня 2018 року, за інформацією з відкритих джерел корабель добудовується, хоча на початку 2020-х років російські ЗМІ повідомляли, що "Ставрополь" має бути введено у стрій у 2023 році.

Основне озброєння всіх трьох кораблів — вісім вертикальних пускових шахт для крилатих ракет "Калибр-НК", тобто загальний залп, який має отримати Балтійський флот у цьому році по кораблях, становить 24 ракети.

Тут може виникнути питання, а чи може РФ перекинути ці кораблі у Чорне море, то загалом це буде досить складна операція. Тут можна зауважити, що РФ, наприклад, вже має досвід перекидання корабля проєкту "Каракурт" до того ж Каспію. Крім того, варто згадати й нещодавню новину про те, що РФ хотіла перекинути свій ракетний корабель "Серпухов" проєкту "Буян-М" цього проєкту з Балтійського у Чорне море, але плани зірвала пожежа на кораблі.

Але загалом сьогодні російські пропагандисти позиціюють поповнення Балтійського флоту трьома носіями ракет "Калибр" передусім є "посиленням на фоні зростання загроз з боку НАТО", і що ці кораблі передусім найкраще підходять для дій саме у цьому регіоні.

Читайте також: Кремль хоче змінити кордони з НАТО у Балтійському морі: чому це дійсно загрозливий сценарій