xcounter
#

Проблема з інженерними машинами така велика, що Данія орендуватиме три Wisent 2 у Канади

4207
Інженерна машина на базі WiSENT 2
Інженерна машина на базі WiSENT 2

Наявна кількість інженерної техніки менша за потребу, тому доводиться йти на різні варіанти

Данія домовилась із Канадою про тимчасову оренду трьох інженерних машин типу Wisent 2 на базі танка Leopard 2 зі складу канадської армії на строк до 2027 року, поки данська армія чекатиме на поставку трьох аналогічних інженерних бронемашин.

Орендовані в канадців Wisent 2 використовуватиме 1-ий бронетанковий інженерний батальйон данської армії, ці інженерні машини використовуватимуться для підтримки танків Leopard 2A7 та бойових машин піхоти CV9035. На даний момент сама данська армія в своєму розпорядженні має лише 11 інженерних машин Wisent 1, конкретно 1-ий інженерний батальйон – лише п’ять машин цього типу.

Читайте також: Вслід за Іраном: Індія на пустому місці втратила фрегат INS Brahmaputra

Як уточнює в своїй публікації портал Janes, угода про оренду Wisent 2 канадської армії діятиме до лютого 2027 року, початком її дії вважатиметься час фактичного отримання цих машин (котрий наразі не деталізується). Тут варто окремо нагадати, що Wisent 2 із відповідним переобладнанням може виконувати функції як і БРЕМ, так й інженерної машини розгородження.

Логіка вибору саме цього типу машин пояснюється просто – данська армія в липні 2024 року замовила в оборонної компанії три Wisent 2, котрі мають бути поставлені у 2027 року; а поки триватиме виконання цього контракту, персонал треба вчити і залучати до виконання завдань на практиці. Але чому було саме обрано саме канадську армію – прямого пояснення нема; можливо тут спрацював просто мотив, що мовляв у Канади є "зайві машини цього типу.

Уточнюється, що за умовами угоди саме армія Данії нестиме повну відповідальність за технічний стан машин, і повинна буде сама повністю виконувати обслуговування отриманих Wisent 2. Цікаво, що при цьому загалом не заявляється вартість оренди цих інженерних машин на базі Leopard 2.

Ремонтно-евакуаційна машина на базі WiSENT 2

Але загалом ця історія підкреслює, наскільки значною зараз в країнах НАТО є проблема з інженерними машинами, що для покриття ситуативного дефіциту треба брати додаткову техніку в оренду, а замовлене – взагалі чекати кілька років.

Раніше Defense Express розповідав про те, скільки сьогодні коштує озброїтися 11 інженерними машинами на базі Leopard 2. Також ми писали про те, що хоча Данія має лише дві мехбригади, вона далаУкраїні техніки якраз на ще одну бригаду.

Читайте також: ВПС США довелось залучити жорсткого перемовника, щоб Boeing не накрутила ціну на E-7 Wedgetail