xcounter
#

Поляки вважають, що з F-16 Україна може буквально розбомбити "Кримський міст" і пояснюють свою логіку

47315
Перші офіційні фото F-16 в Україні, 4 серпня 2024 року
Перші офіційні фото F-16 в Україні, 4 серпня 2024 року

Тут мова насправді не про буквальні сценарії застосування, а скоріше про сам дух зухвалості можливих дій

Досі певною інтригою можуть лишатись можливі сценарії, як Україна використовуватиме отримані F-16 в реальних умовах повномасштабного вторгнення РФ, і досі в різних джерелах можуть звучати різного припущення на цей рахунок.

На цьому окрему увагу до себе привертає публікація польського порталу Defence24, автори якого заявляють припущення про те, що з отриманням F-16 наша країна може буквально розбомбити "Кримський міст", тобто застосувавши для ураження цього об’єкту навіть керовані авіабомби JDAM-ER.

Читайте також: В Польщі розкрили, скільки в них уже зараз є танків K2, та скільки мають поставити у 2024 та 2025 роках
Перші офіційні фото F-16 в Україні, 4 серпня 2024 року

Постановка питання виглядає максимально абсурдною через нереалістичність сценарію, за якого наші F-16 мають прорвати ешелоновану протиповітряну оборону противника і підлетіти до "Кримського мосту" на дистанцію лише 70 кілометрів, тобто максимальну дальність застосування JDAM-ER.

Але якщо уважно прочитати всю цю публікацію, то "на виході" отримаємо дещо інший посил, а саме – польські аналітики очікують, що Україна зможе максимально зухвало використати F-16 у протистоянні з російськими нападниками, можна назвати навіть в "ізраїльському стилі" зухвалості.

Тим більш, що самі польські автори можуть розцінювати свої розмірковування як максимально прикладні, оскільки в строю польських ВПС також є літаки типу F-16, до яких в запасі є зокрема до сотні крилатих ракет AGM-158 JASSM. І як тільки з’являться перші публічні дані про використання F-16 в строю ЗСУ, то напевно, що ці результати дуже уважно вивчатиме й Військо Польське також.

Польський F-16 в ангарі з підвішеною крилатою ракетою AGM-158, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Окрім згаданого вище гіпотетичного сценарію "просто розбомбити Кримський міст керованими JDAM-ER", там також описуються й інші, більш практичні сценарні варіанти для можливої зухвалості у використанні F-16 в строю ЗСУ.

Мова зокрема про очевидний варіант використовувати ці літаки для того, щоб відігнати російські бомбардувальники з керованими авіабомбами подалі від лінії фронту, або навіть й збивати ці ворожі літаки.

Також йдеться й про використання F-16 в ролі "літаючої батареї" з ракетами AGM-88 HARM для вибивання протиповітряної оборони російських окупаційних військ. В цьому ракурсі наводяться наступне міркування: застосування таких ракет в штатному порядку з F-16 має збільшити дальність ураження до 150 кілометрів, що в свою чергу збільшує можливості авіації ЗСУ по боротьбі з ворожими ЗРК.

Окремо цікаво, що при цьому всьому наводиться таке співвідношення: для ураження одного дивізіону С-400 може знадобитись мінімум 22 керовані ракети GMLRS із M142 HIMARS, або ж начебто лише дві ракети AGM-88 HARM.

Читайте також: Скільки часу пішло на опанування Saab 340 AEW у Польщі, які також чекає Україна