xcounter
#

Окупанти в Криму намагаються "піймати" українські БПЛА ракетним кораблем на повітряній подушці

12185
Ракетний корабель на повітряній подушці "Самум", один із двох таких кораблів проекту 1239 в складі Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Ракетний корабель на повітряній подушці "Самум", один із двох таких кораблів проекту 1239 в складі Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Рашисти намагаються "вигадати хоч щось", бо їх "уславлені" "Панцирі" як завжди не спрацьовують

У відкритому доступі з’явилось відео, яке вказує – після чисельних ударів по ворожим об’єктам в тимчасово окупованому Криму, зокрема по штабу ЧФ РФ, рашисти вивели у море два специфічні кораблі, що опинились в зоні прямої видимості відпочивальників на пляжах.

З правого кута – можемо пізнати 109-річний рятувальний корабель "Комуна", який "відзначився" в історії зі спробою рашистів дістати секретні документи та ракети П-1000 із потопленого крейсера "Москва", у квітні 2022 року. А от з лівого кута – ще більш специфічний корабель, один із двох ракетних катерів на повітряній подушці проекту 1239 "Сивуч", що є в розпорядженні Чорноморського флоту РФ.

Читайте також: Дрон-камікадзе знову вдарив по штабу ЧФ РФ у окупованому Севастополі: баражуючий боєприпас ідентифіковано (відео)

В складі Чорноморського флоту РФ є два ракетні кораблі проекту 1239 "Сивуч", що носять назву "Бора" та "Самум", та були введені у стрій в 1989 та 2000 роках відповідно.

Сам цей факт для кремлівських пропагадонів одним із предметів для гордощі – мовляв, ні у кого в світі нема корабля, що при водозаміщенні лише в 1000 тонн та довжині корпусу в 69 метрів може нести аж вісім ПКР та розвивати швидкість до 45 вузлів на годину (хоча, можливо, тут би з рашистами посперечався Тайвань, що має значно досконаліші корвети-"вбивці авіаносців").

Ракетний корабель на повітряній подушці "Самум", один із двох таких кораблів проекту 1239 в складі Чорноморського флоту РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Втім, така "аналоговнетні" кораблі виявились "зайвими" для росіян у війні проти України. У відкритих джерелах можемо знайти хіба що скупу згадку про те, що у перші дні війни берегова оборона ВМСУ пошкодила один із кораблів проекту 1239, без деталей цього епізоду.

Ну і також – фото від "Крым. Реалии", опубліковане 8 травня 2022 року, як росіяни виводили у море один із своїх ракетних кораблів на повітряній подушці взагалі на буксирі.

Рашисти виводять у відкрите море на буксирі ракетний корабель проекту 1239, фото - "Крым.Реалии", дата публікації - 8 травня 2022 року

Теоретично, ракетні кораблі проекту 1239 мають доволі потужну ППО малої дальності – одна артустановка АК-176 калібру 76 мм, дві шестиствольні артустановки АК-630 та дві пускові установки ЗРК "Оса" із запасом в 20 ракет. Тому, схоже, командування ЧФ РФ вирішило використати один кораблів цього типу як таку собі "плавбатарею протиповітряної оборони", завдання якої – у випадку появи українського БПЛА або чогось подібного "палить в белый свет, как в копеечку". Раз комплекси "Панцырь" не здатні забезпечити повноцінне прикриття усіх об’єктів в тимчасово окупованому Криму, важливих для рашистів.

Ну а рятувальний корабель "Комуна" - ймовірно, шукає залишки "засоби доставки бавовни", які прилетіли із "материкової" України.

Окупанти в Севастопольській бухті буксирують один із фрегатів проекту 1135, з правого кута - один із ракетних кораблів проекту 1239, фото - "Крым.Реалии", дата публікації - 13 липня 2022 року
Читайте також: Окупанти в Криму використовують раритетні Бе-12 для "полювання" на "бавовну"