xcounter
#

Одній з країн НАТО раптом стали "непотрібні" її Leopard 2, але це не Німеччина

12731
Танки Leopard 2A4NO армії Норвегії, фото ілюстративне
Танки Leopard 2A4NO армії Норвегії, фото ілюстративне

Чи зможе "тачанка" з ПТРК бути ефективнішою за танк у майбутній війні НАТО проти РФ

Командувач збройних сил Норвегії генерал Ейрік Крістофферсен почав активно виступати у місцевих медіа за те, що норвезька армія має взагалі відмовитись від танків як виду зброї.

Міноборони Норвегії та високопоставлені офіцери місцевої армії виступають проти такої ініціативи, бо відмова від танків може ослабити в гіпотетичному конфлікті проти РФ, пише польський портал Defence24.

Читайте також: В Польщі розповіли про свої запаси снарядів для армії, і там лише на декілька днів боїв для ЗСУ
Танк Leopard 2A4NO армії Норвегії під час навчань НАТО в Латвії, 2017 рік, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зараз армія Норвегії має в своєму розпорядженні лише 36 танків Leopard 2A4 (+16 танків цього типу на зберігання). За існуючими нормативами, для ефективного захисту своєї території норвезьким військовим потрібно удвічі більше, або ж 82 машини в строю. Але от Крістофферсен почав наполягати, що в "сучасній війні" грає роль не "захищеність", а "маневр та вогонь".

Саме тому, мовляв, Норвегія має взагалі відмовитись від своїх Leopard 2A4. Ну і також - зупинити конкурс по вибору нового танка, де "претендентами" є німецький Leopard 2A7 або ж південнокорейський К2 Black Panther.

Leopard 2A7 у оновленій версії, ілюстративне фото з відкритих джерел

По суті, чим замінити танки в строю норвезької армії, її головнокомандувач чітко не відповідає. А от в Міноборони Норвегії наполягають – якщо відмовитись від танків, то армія залишиться без важкого озброєння, і без "важких частин", які захищатимуть країну у випадку гіпотетичного конфлікту з Росією. Більш того – якщо Норвегія відмовлятиметься від танків, значить Фінляндії та Швеції як майбутнім учасникам НАТО доведеться збільшувати свій бронетанковий парк. А у них на двох – лише 300 танків сумарно.

Ну і врешті – якщо у випадку війни РФ таки зможе пройти вглиб території Норвегії, то для звільнення своїх земель Осло доведеться чекати "підмоги" від інших країн Альянсу, які також можуть бути "зайняті" на інших ділянках фронту проти Кремля.

Шведський Stridsvagn 122, ліцензійна копія німецького танка Leopard 2, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express тут додамо таке. Як бачимо, теоретичні спроби "поховати танк" набувають все більш радикальних форм. Навіть уже деякі воєначальники починають уявляти, що "тачанка" із протитанковим ракетним комплексом начебто буде ефективнішою за ОБТ як вид озброєння.

І тут лишається лише пожалкувати, що розмови у Норвегії про відмову від Leopard 2 не означають автоматично, що рівно ці самі танки потім отримають ЗСУ.

Танки Leopard 2 армії Фінляндії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Щоб накопичити снаряди та ракети до M270 і достатньо NLAW, Британії потрібен час до 2026 року