xcounter
#

Одна з країн-користувачів Abrams обслужить свої танки майже за $20 мільйонів, але "є нюанс"

5033
M1A1M Abrams збройних сил Іраку, ілюстративне фото з відкритих джерел
M1A1M Abrams збройних сил Іраку, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або ще раз про те, чому Пентагон досі проявляє обережність в питанні "Абрамсів" для ЗСУ

Компанія General Dynamics Land Systems 30 листопада 2022 року отримала контракт вартістю 16,4 мільйони доларів на технічне обслуговування танків M1A1M Abrams та ремонтно-евакуаційних машин M88A2 збройних сил Іраку. Про це пише портал Defence24.

Відзначається, що модифікація M1A1M Abrams була розроблена спеціально для армії Іраку. Бойові машини цього відрізняються від базової версії "Абрамса" модернізованою системою управління вогнем з тепловізором FLIR 2-го покоління, командирською баштою з дистанційно керованим кулеметом М2 калібру 12,7 мм. Також – наявністю зовнішньої допоміжної силової установки в кормі башти та "стандартним" телефоном для зв’язку з піхотою, що має супроводжувати танк.

M1A1M Abrams збройних сил Іраку, ілюстративне фото з відкритих джерел

За даними довідника The Military Balance 2022, збройні сили Іраку мають в своєму розпорядженні близько 100 танків M1A1M Abrams та близько 35 БРЕМ типу M88A2. Подробиці контракту на їх технічне обслуговування не розкриваються. Але тут є важливим сам момент, що вперше майже за 5 років американська General Dynamics знову обслуговуватиме іракські "Абрамси".

У 2008 році США продали Іраку 146 танків М1А1М та 37 ремонтно-евакуаційних машин M88A2, які стали до строю елітної 9-ої бронетанкової дивізії іракських сухопутних військ. Протягом 2014-2018 років були декілька епізодів, коли іракські "Абрамси" або потрапляли в руки ІДІЛ як трофеї, або ж уряд Іраку сам передавав декілька M1A1M Abrams "на покататись" одному із проіранських шиїтських угрупувань. Через що у 2018 році, за деякими даними, General Dynamics припинила свою роботу в Іраку за наполяганням уряду США.

Танки M1A1M Abrams збройних сил Іраку в пункті постійної дислокації 9-ої бронетанкової дивізії, 2018 рік. Частина машин розукомплектовані, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Тим більш, що військовослужбовці збройних сил Іраку також не докладали належних зусиль по обслуговуванню своїх танків після інтенсивних боїв. Бо їм було легше опиратись "на спадок" у вигляді радянських Т-55 і Т-72. В результаті іракські "Абрамси" поволі починали перетворюватись на "донорів запчастин"для своїх "побратимів". Відповідно, "на папері" було понад 100 боєготових танків, фактично були справними лише близько 30.

Така "історія провалу" є однією з фактичних причин, чому Пентагон проявляє обережність у питанні передачі танків Abrams для ЗСУ. Така техніка не може обслуговуватись за принципом plug and play, вимагає доволі високої культури технічного обслуговування, а головне – налагодження ланцюжків навчання персоналу та ремонту машин може зайняти тривалий час. Тому Міноборони США воліє за краще зосередитись на передачі Збройним Силам України модернізованих Т-72, більш знайомих нашим військовим.

M1A1 Abrams, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: На скільки NASAMS може розраховувати Україна на 1,2 млрд доларів: і чому ціни на ракети можуть шокувати