xcounter
#

На початок 2024 року РФ мала 200 ракет до ОТРК "Искандер", але на Заході трохи дивно рахують

6943
Військові армії РФ готуються до запуску балістичної ракети з ОТРК "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів
Військові армії РФ готуються до запуску балістичної ракети з ОТРК "Искандер", ілюстративне фото довоєнних часів

Із західними оцінками по ракетному арсеналу росіян справді дивна ситуація, яку ми викладемо нижче

Західний аналітичний центр CSIS видав нову доповідь, присвячену поточному стану справ в російському ВПК на тлі війни проти України. В цій доповіді є зокрема параграф про виробництво ракет в РФ, який виглядає особливо актуальним на тлі постійних ударів рашистів по нашій критичній інфраструктурі, ну і також – на тлі того, що в ГУР назвали несподівано значний та дивний темп виробництва гіперзвукових "Циркон".

Але якщо уважно прочитаємо цей параграф, то побачимо дещо специфічну картину. Яка заодно розкриє дещо дивні особливості підрахунку ракетного арсеналу РФ, що зараз може відбуватись на Заході.

Читайте також: Італія передає до України ще один ЗРК SAMP/T, він до цього був у Словаччині
Військові РФ застосовують "Искандер-К" для війни проти України, зображення з відкритих джерел

Почнімо із того, що в цій доповіді згадується лише одна відносно актуальна цифра по ракетному арсеналу РФ – наявність 200 балістичних та крилатих ракет до ОТРК "Искандер" на початок 2024 року. Але при цьому автори CSIS посилаються взагалі на підрахунки своїх колег із британського аналітичного центру RUSI.

Якщо брати інші показники, то далі автори CSIS згадують оцінку від Головного управління розвідки, яка була заявлена у травні 2023 року про те, що росіяни на місяць виготовляють загалом 60 крилатих ракет Х-101 та "Калибр", п’ять балістичних ракет до ОТРК "Искандер" та дві аеробалістичні ракети "Кинжал".

Ну і також – одну із заяв керівництва корпорації "Тактическое ракетное вооружение" станом на осінь 2023 року про намір збільшити удвічі обсяг виробництва "високоточних" ракет, разом із нарощенням темпів виготовлення керованих ракет для поля бою.

Ту-95МС з ракетами Х-101, фото ілюстративне

На цьому тлі експерти CSIS роблять висновок, що в 2024 році РФ намагатиметься нарощувати загалом виробництво далекобійних ракет Х-101, Х-47М2 "Кинжал" та інші, ну і що рашисти всю другу половину 2023 року якраз накопичували арсенал для нових ударів по Україні.

Але на цьому тлі дивними виглядають як мінімум два моменти. Перший – що західні дослідники в цьому питанні воліють говорити на рівні тенденцій, але не оперувати конкретними цифрами по ракетному арсеналу росіян. Другий – що CSIS виявився поки єдиною аналітичною структурою на Заході, яка публічно заявила поточну оцінку по ракетному арсеналу РФ.

Раніше Defense Express писав про те, що РФ почала робити свою електроніку на ракети зокрема "Калибр", але це не помічають.

Пуск ворожої ракети "Калибр", фото ілюстративне
Читайте також: Дефіциту ATACMS не буде: чи правда та які запаси та темпи виробництва