xcounter
#

На кордоні між Таджикистаном та Афганістаном може з’явитись військова база Китаю

1106
Піднебесна хоче убезпечити себе від фактору "ісламської загрози"
Піднебесна хоче убезпечити себе від фактору "ісламської загрози"

Такий проект можна вважати епізодом змагання за Центральну Азію між Пекіном та Кремлем, США "дивляться крізь пальці" та переймаються можливим посиленням ІДІЛ в Афганістані

Парламент Таджикистану схвалив план побудови нової військової бази на кордоні з Афганістаном за фінансування Китаю.

Про цей проект домовлялись міністерство внутрішніх справ Таджикистану та міністерство громадської безпеки Китаю, сума затрат на проект складе 10 мільйонів доларів, пише портал The Drive.

Читайте також: Японія проводить найбільші навчання з часів "Холодної війни", по тривозі піднято 100 тисяч солдат
Спільні антитерористичні навчання армій Китаю і Таджикистану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відомо, що ця база буде "вклинена" у Вахдашанський коридор, на якому сходяться кордони між Таджикистаном, Китаєм та Афганістаном.

Планується, що на цій базі будуть розміщуватись частини внутрішніх військ та збройних сил Таджикистану, які формально виконуватимуть завдання по "боротьбі із організованою злочинністю". Чи будуть там перебувати китайські військові бодай на тимчасовій основі – влада Таджикистану не зізнається.

Позиція армії Таджикистану на кордоні з Афганістаном, ілюстративне фото з відкритих джерел

За деякими даними, Таджикистан та Китай спільно використовують військову базу поблизу села Шаймак на кордоні з Афганістаном.

На цій базі китайські військові проводять тренування своїх таджицьких колег. ЗМІ стверджують, що влада Таджикистану хоче повністю віддати в управління китайцям базу в Шаймаку, і також – уже будує злітно-посадковий майданчик, придатний для застосування розвідувально-ударних безпілотників.

Російська 201-ша база в Таджикистані може похвалитись лише легкими розвідувальними безпілотниками "Орлан-10", ілюстративне фото з відкритих джерел

Таджикистан та Пекін мають спільний інтерес у побудові спільних військових баз: Душанбе хоче уберегти себе від "ісламської загрози" в Афгаінстані, Пекін не хоче допустити перекидання "ісламської загрози" в Уйгурію.

В свою чергу, США "крізь пальці" дивляться на подібні геополітичні маневри Китаю, бо Білий дім боїться посилення ІДІЛу в Афганістані, що може відбутись протягом 6-12 місяців.

Китай активно постачає озброєння і техніку для частин внутрішніх військ та органів державної безпеки Таджикистану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Єдина сторона в цій історії, що має "підважену" позицію – це Кремль. Бо формально Таджикистан є членом ОДКБ, на території цієї країни розміщена 201-ша військова база армії РФ.

Москва постійно намагається показати країнам-учасникам блоку, що начебто самостійно здатна забезпечити їх інтереси.

Бронетранспортери 201-ої бази армії РФ в Таджикистані, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Росія готується відбивати напад з Афганістану: деталі навчань, оцінка сил і наслідків