xcounter
#

Мільйон українців вже воює або готуються: що буде далі в умовах тотальної війни з призовом і чи допоможе "Дія"

Мільйон українців вже воює або готуються: що буде далі в умовах тотальної війни з призовом і чи допоможе "Дія"
6707

Призов через "Дію" може стати реальністю в іншому випадку провести мобілізацію можливо лише за архаїчними радянськими лекалами

Те що Кремль перейшов до стратегії війни на виснаження означає те, що війна не завершиться через "два-три тижні максимум". Усвідомлення цього є більш ніж важливим фактором, бо психологія людини побудована так, що завжди хочеться мати якісь чіткі строки, без яких важко планувати та просто орієнтуватись.

Останні події, викликані заявами Генерального штабу щодо реалізації норм рудиментарного закону від 1992 року з обмеженням переміщення військовозобов'язаних, показали, окрім повного провалу у комунікації з суспільством, діаметрально протилежні думки та погляди самого суспільства на війну, а також архаїчність існуючої зараз системи призову та мобілізації.

Читайте також: Чи справді режим Лукашенко має ракети, якими може погрожувати Києву та Варшаві

Висловлювання у соцмережах одразу вскрили величезний масив невдоволення корупційною складовою, коли очільник "військкомату" на власний розсуд може приймати рішення щодо надання дозволів. І це на рахуючи обмеження базових прав на переміщення, від якого може залежати і заробіток, й волонтерство та навіть безпека близьких. А також, звісно, показало відсталість всієї системи мобілізації та призову, яка досі спирається на паперові картотеки, особисті справи та дозволи.

Протилежні висловлювання про те, що йде війна, ціною поразки в якій буде величезна "Буча" від Харкова до Ужгорода, у цьому масиві просто потонули. Як і в "уточненнях уточнень" від Генштабу.

Військовий облік через "Дію"

У будь-якому випадку зараз рішення поставлене на паузу. А найбільш вірогідним варіантом, скоріш за все, буде перенесення процедури реєстрації на військовий облік військовозобов'язаних у застосунок "Дія". Про це вже повідомив речник Міноборони Олександр Мотузяник.

"Ми маємо загальну політику держави - це "країна в смартфоні". І, безумовно, в тому числі таке питання, як облік військовозобов'язаних, надалі також може бути, принаймні на перших кроках, частково переведено в цифровий режим з використанням "Дії". Така робота вже ведеться, і найближчим часом ми побачимо результати", - повідомив Мотузяник.

Дія
Застосунок "Дія", як приклад переходу у "цифру"

Тим паче, що ще у вересні 2021 року стартував тест зміни реєстрації саме через "Дію". Як тоді повідомило Міноборони послуга отримала назву "Є-реєстрація" і дозволяла заповнити електронну заяву, вносити свої особисті дані та особистий номер реєстрації. Відповідно до поданої заявки створювався запит до вже сформованого Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, призовників і резервістів. А після перевірки дані про нове місце реєстрації автоматично надавались територіальним центрам надання адміністративних послуг.

"Електронна послуга "Є-реєстрація" поки що працює у тестовому режимі в кількох територіальних громадах України: Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Маріуполь, Кривий Ріг, а також у Києві. Звісно, наразі паралельно функціонує теперішній - паперовий варіант зміни реєстрації місця проживання. Але наше завдання - у майбутньому максимально адаптувати новий сервіс у технічному плані під реалії сьогодення та взагалі відійти від печаток у документах", - пояснили у Директораті політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міністерства оборони України.

Зміна місця проживання Дія
Послуга "Зміна місця проживання" у "Дії"

Тобто використання "Дії" для оцінки мобілізаційних резервів, як мінімум, вже цілком можливо. Як і механізм впровадження, коли всі хто не хоче використовувати цей застосунок будуть мати лише єдиний шлях отримати "папірець" - шляхом відвідування "військкоматів".

Загальний призов

Але у будь-якому випадку це лише крок до впорядкування всього процесу призову в умовах загальної мобілізації населення. Як повідомив Секретар РНБО Олексій Данілов вже "близько мільйона українців отримують бойовий та військовий досвід".

А як висловився речник Одеської ОВА Сергій Братчук війна на виснаження означає, що через лави сил оборони України "пройдуть мільйони". Звісно не всі з них будуть на передовій, бо існує величезна потреба у тилових та логістичних заходах. Але це те, для чого необхідно готуватися всім.

Знову ж виникає питання організації цього процесу, який вимагає дещо більших зусиль, ніж "полювати" на наркоманів, алкоголіків та порушників комендантської години шляхом вручення повісток, як покарання. Останнє взагалі стало одним з найбільш демотивуючих факторів та нівелюванням мужності захисників України, частина з яких пішла на фронт добровольцями.

повістка кара
Використання повісток у вигляди покарання - найбільший прорахунок

Від процесу мобілізації українське суспільство, вочевидь, вимагає абсолютної рівності та неупередженості. Коли мобілізація торкнеться всіх категорій громадян без посилань на те, хто кому кум-брат-сват чи розмов про "IT-шинків, які гроші заробляють та дайте взагалі їм з країни виїхати".

Такий доволі утопічний процес можливо реалізувати лише через анонімізоване рішення, коли вся інформація щодо призовника, без можливості його ідентифікації, розглядається на основі даних щодо стану здоров'я та сімейного стану. Це можливо реалізувати шляхом використання електронних реєстрів інформації, які вже діють в Україні. Зокрема такі бази даних як Helsi або "Електронна система охорони здоров'я" вже дозволяють виокремити осіб, які "несподівано" за один день отримали цілий "букет" хронічних хвороб. Як і тих, хто дійсно аж ніяким чином не підпадає під призов.

Водночас треба розуміти, що процес масштабного навчання українців військовій справі вже розпочався. Він йде не тільки в Україні, але й у Великій Британії, його анонсувала Чехія і, вочевидь, він розпочнеться і в інших державах, які підтримують нас у війні. І мова йде не про навчання використанню певних видів озброєння, а про загальновійськову підготовку.

навчання великобританія
У Великій Британії вже розпочався курс загальновійськової підготовки для бійців ЗСУ (ілюстративне фото)

Тобто жодних ілюзій про те, що війна це десь там, де хтось воює - бути вже не може. І через отримання повноцінних військових навичок дійсно має пройти доволі вагомий відсоток населення. Наслідки провалу цього, зокрема і через неможливість провести мобілізацію на умовах рівності та гідного відношення до суспільства, так і через намагання провести її за радянськими лекалами будуть, вочевидь, катастрофічними.

Читайте також: Дрони-камікадзе від Великобританії для України: на яку зброю може розраховувати ЗСУ