xcounter
#

Марокко придбав Bayraktar TB2, ці комплекси можуть бути використані для війни за Західну Сахару

2608
Безпілотники Bayraktar TB2 показали себе «універсальною зброєю», яку можна використовувати і для "великої війни", і для контрпартизанських операцій
Безпілотники Bayraktar TB2 показали себе «універсальною зброєю», яку можна використовувати і для "великої війни", і для контрпартизанських операцій

Марокко та Алжир конфліктують за право контролю над Західною Сахарою, турецькі безпілотники можуть бути використані для бойових дій проти угрупування ПОЛІСАРІО

Defense Express розповідав, що на днях новим покупцем турецьких розвідувально-ударних безпілотних комплексів Bayraktar TB2 стало Марокко.

Деталі цього контракту такі: збройні сили Марокко за 70 мільйонів доларів отримає 13 безпілотників, 4 станції управління, захищені системи зв’язку та тренажер для підготовки операторів БПЛА. Туреччина також зобов’язалась розбудувати для Марокко усю необхідну інфраструктуру для застосування дронів.

Читайте також: Сербія готувалась до "малої війни" з Косово, "Панцырь" і Т-72 від Росії виявились "непотрібні"

Уже є перші припущення, як саме Марокко стане використовувати свої Bayraktar TB2, і ці припущення описав у своїй публікації польський портал Defence24.

Автори цього порталу допускають, що Bayraktar TB2 може бути використаний для "гібридної війни" між Марокко та Алжиром за право контролю над Західною Сахарою. Цей конфлікт точиться ще з 1970-х років, коли Іспанія відмовилась від Західної Сахари як своєї колонії.

Колонна бійців руху ПОЛІСАРІО, ілюстративне фото з відкритих джерел

Марокко не воює напряму проти Алжиру, Марокко воює проти руху ПОЛІСАРІО, який зараз виступає як "проксі-сила" Алжиру.

І в даному ракурсі комплекси Bayraktar TB2 можуть бути використані саме як засіб "контрпартизанської війни", зокрема – для "точкової ліквідації" командирів ПОЛІСАРІО.

Один із "джихадомобілів" сил ПОЛІСАРІО, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що Марокко уже має досвід подібних дій. Марокканські збройні сили на даний момент три китайські розвідувальні безпілотники Wing Loong, три розвідувальні дрони Harfang, і якийсь із цих БПЛА, озброєний в "кустарних" умовах був використаний для ліквідації очільника жандармерії ПОЛІСАРІО у квітні 2021 року.

Безпілотник Harfang збройних сил Алжиру, ілюстративне фото з відкритих джерел

Марокко купило комплекси Bayraktar TB2 в умовах "гонки озброєнь" та загострення відносин з Алжиром.

Наприкінці серпня 2021 року Алжир заявив про розрив дипломатичних відносин з Марокко; наприкінці вересня стало відомо, що алжирці придбали російські зенітно-ракетні комплекси С-400.

Сили ПОЛІСАРІО також мають у своєму розпорядженні важке озброєння, як то БМП-1 або ж ЗРК "Квадрат", отримані від різних постачальників, ілюстративне фото з відкритих джерел

В теорії, у майбутньому конфлікті Марокко може опиратись на підтримку США: Білий Дім визнав право Марокко на Західну Сахару в обмін на нормалізацію відносин з Ізраїлем.

Марокко намагається на підконтрольній собі території Західної Сахари втілювати різного економічні проекти, як наприклад спорудження вітроелектростанцій із обладнанням від німецького Siemens, а фронт ПОЛІСАРІО такі проекти намагається зривати

На практиці – як стверджують автори Defence24, для повного контролю над Західною Сахарою потрібні мінімум 17 розвідувально-ударних БПЛА; з цього мотиву Марокко хоче купити чотири американські безпілотники MQ -9B SeaGuardian із повною номенклатурою озброєння, але поки Білий Дім таку заявку не погодив.

Танки М1 Abrams марокканської армії. За деякими даними, Марокко має 222 таких танки

Можливо, дефіцит у чотири розвідувально-ударні дрони для Марокко буде покритий за рахунок поставки ще чотирьох Bayraktar TB2, на додачу до замовлених 13 дронів цього типу.

Тим більш, що зараз Марокко та Туреччина у серпні 2021 року почали переговори про купівлю 22 ударних вертольотів Т129
Читайте також: Армія Ірану почала маневри на кордоні з Азербайджаном, Тегеран провокує воєнний конфлікт з Баку