xcounter
#

Канадські "Хорнети" з'явились у небі над Україною: до чого готуються Повітряні Сили

11908
CF-18 Hornet ВПС Канади стали учасниками одразу двох навчань в Україні - Rapid Tradent-2021 та "Об’єднані зусилля-2021"
CF-18 Hornet ВПС Канади стали учасниками одразу двох навчань в Україні - Rapid Tradent-2021 та "Об’єднані зусилля-2021"

Формат появи канадських CF-18 Hornet у небі над Україною може говорити про дві речі: як наші військові готуються до взаємодії з авіацією НАТО у випадку прямого вторгнення РФ, і як наші військові можливо обиратимуть новий тактичний літак для Повітряних Сил

Спільні навчання Збройних Сил України і країн-партнерів по НАТО, що відбулись у вересні 2021 року – Rapid Tradent-2021 та "Об’єднані зусилля-2021" запам’ятаються зокрема появою у небі нашої країни канадських винищувачів CF-18 Hornet, які виконували польоти спільно з винищувачами Су-27 Повітряних Сил України.

Спільний проліт винищувачів Су-27 та CF-18 Hornet під час навчань "Об’єднані зусилля-2021", фото - прес-служба Генерального штабу ЗСУ

І формат таких польотів канадських "Хорнетів" у небі України дозволяє робити припущення про дві речі.

Читайте також: Україна та Туреччина домовились про будівництво навчального центру для операторів Bayraktar TB2

Перше - Повітряні Сили України поступово напрацьовують "злітаність" із тактичною авіацією наших партнерів-країн по НАТО.

Друге – Повітряні Сили України заодно напрацьовують формат процедури вибору перспективного літака для тактичної авіації.

Винищувачі Су-27 Повітряних Сил виходять з атаки по наземним цілям умовного противника під час навчань "Об’єднані зусилля-2021", фото - прес-служба Генерального штабу ЗСУ

Для початку можемо зробити припущення, що ці канадські CF-18 Hornet, котрі літали у небі над Львівщиною – це саме ті "Хорнети", що наприкінці вересня 2021 року заступили на службу в складі місії "повітряної поліції" НАТО в Румунії, і які уже встигли провести перехоплення бомбардувальника Су-24М морської авіації Чорноморського флоту РФ.

Винищувач CF-18 Hornet ВПС Канади із складу "повітряної поліції" НАТО в Румунії перехоплює бомбардувальник Су-24М авіації Чорноморського флоту РФ, фото з відкритих джерел

За легендою епізодів, що розігрувались в рамках навчань Rapid Tradent-2021 та "Об’єднані зусилля-2021", канадські "Хорнети" виконували безпосередню підтримку військ. Так як на практиці ці літаки літали без підвішеного бойового навантаження, ми не можемо судити – канадські CF-18 Hornet за легендою навчань використовували кероване чи ж некероване авіаційне озброєння по наземним цілям

Також варто відмітити, що наведення канадських тактичних літаків виконували авіаційні навідники збройних сил Канади, ось як на цьому відео:

При цьому, що цікаво, об’єднані ланки канадських "Хорнетів" та наших Су-27 виконували польоти в рамках навчання "Об’єднані зусилля – 2021" над тим же полігоном, над яким у той же час кружляли наші гвинтокрили Мі-8 та Мі-24, словацькі "Блек Хоки", і навіть турбогвинтовий транспортний літак Ан-30 Повітряних Сил України.

Винищувач CF-18 Hornet ВПС Канади у небі над Україною під час навчань "Об’єднані зусилля-2021", фото - прес-служба Генерального штабу ЗСУ

І на цьому місці робимо таку помітку. Наші партнери-країни учасники НАТО готові підняти у повітря свою тактичну авіацію для захисту України від прямої агресії Кремля, якщо у цьому буде потреба. При цьому головне завдання, до якого готуються авіатори НАТО в небі України – це ведення безпосередньої повітряної підтримки військ.

Військові та цивільні авіадиспетчери України готові забезпечити навігацію, готові за потреби прокласти маршрут для прольотів тактичних літаків НАТО навіть за умови щільного трафіку у повітрі. Цілеуказання – видаватимуть уже навідники збройних сил наших партнерів.

Винищувач CF-18 Hornet ВПС Канади у небі над Україною під час навчань "Об’єднані зусилля-2021", фото - прес-служба Генерального штабу ЗСУ

Якщо ж говорити про допущення, що спільні польоти Су-27 та CF-18 Hornet – це "проба пера", щоб напрацювати процедуру вибору нового тактичного літака для Повітряних Сил, то тут можна аргументувати наступним чином.

Є відома проблема, що до 2030 року Україні треба провести повне оновлення бойової авіації Повітряних Сил, іце доведеться робити за рахунок купівлі літаків іноземних типів. Але зараз на світовому ринку озброєнь нема продажів нових тактичних літаків у кількості одразу десятки одиниць, щоб покрити нагальні потреби обороноздатності нашої країни. Найновіші приклади – Греція купує у Франці лише 24 винищувачі Rafale, Катар купує в США 36 винищувачів F-15QA.

Винищувач Су-27 Повітряних Сил виходить з атаки по наземним цілям умовного противника під час навчань "Об’єднані зусилля-2021", фото - прес-служба Генерального штабу ЗСУ

Автор цього тексту сподівається, що Україна таки зможе почати купівлю нових тактичних літаків для Повітряних Сил. Але автор цього тексту також розуміє, що не вдасться одночасно "пересісти" з літаків радянського виробництва на нові літаки західного виробництва. Якийсь час радянські літаки дослужуватимуть свій вік разом із новими західними літаками в строю Повітряних Сил.

Як ілюстрацію до цієї тези можна використати таке фото - поки триває переучування на F-16, румунські ВПС досі зберігають в своєму строю радянські МіГ-21, котрі виконують спільні польоти з літаками "повітряної поліції НАТО"

Тому, очевидно, новий тактичний літак для України буде також вибиратись із розрахунку забезпечити плавність "пересідання" із радянської техніки. А як можна вибирати такий літак – схоже, наші військові могли побачити під час спільних польотів канадських "Хорнетів" та наших Су-27.

Читайте також: "Битва" за винищувач для Повітряних Сил: що пропонують Мінстратегпром та Укроборонпром