xcounter
#

​Єдність НАТО у дії: поки Туреччина та США охороняють небо Польщі, польські F-16 захищатимуть Ісландію

833
Польські винищувачі захищатимуть небо Ісландії / Фото: Міхал Адамовський
Польські винищувачі захищатимуть небо Ісландії / Фото: Міхал Адамовський

Польща надішле в рамках операції НАТО в Ісландії чотири літаки F-16, а також близько 140 військовослужбовців до складу так званої місії повітряної поліції Ісландії (Icelandic Air Policing). Про це йдеться у відповідному розпорядженні президента Республіки Польща Анджея Дуди

Про це, як передає польський спеціалізований ресурс milmag.pl, 3 липня оголосив голова Бюро національної безпеки Республіки Польща (БНБ, орган на кшталт РНБО в Україні) Павел Солох.

польські F-16 захищатимуть Ісландію, NATO Allied Air Command, Defense Express
Винищувач F-16 повітряних сил Республіки Польща / Фото: Міністерство національної оборони РП

Зокрема, голова Бюро національної безпеки Польщі заявив, що Польща з 5 серпня цього року приєднується до групи з десяти країн Північноатлантичного альянсу, відповідальних за охорону повітряного простору НАТО довкола Ісландії, надання допомоги літакам у надзвичайних ситуаціях та можливого захисту населення від авіаційних ударів.

Читайте також: Повітряні Сили України вдруге за останні два тижні піднімали у повітря розвідники Су-24МР

Павел Солох також повідомив, що, згідно з рішенням президента Польщі, у місії будуть задіяні чотири багатофункціональні літаки F-16C / D Bloch 52+ з озброєнням та додатковим обладнанням, а також особовий склад – 140 військовослужбовців (наземний персонал та льотний склад) з 32-ї тактичної авіабази ПС Польщі.

Перша зміна польського військового контингенту в Ісландії триватиме з 5 серпня по 10 жовтня 2021 року. Відповідна сертифікація особового складу контингенту закінчилася минулого місяця. Деякі з польських пілотів раніше брали участь у інших місіях, у тому числі в місіях з охорони повітряного простору країн Балтії.

Цю інформацію також підтвердили і в генеральному штабі збройних сил Республіки Польща.

Місія патрулювання повітряного простору над Ісландією (Icelandic Air Policing) – це операція НАТО, метою якої є контроль повітряного простору Ісландії. Оскільки сама Ісландія не має власних повітряних сил, в 2006 році вона попросила своїх союзників по НАТО періодично направляти винищувачі на авіабазу Кефлавік з метою забезпечити захист повітряного простору цієї країни. Перше відрядження літаків відбулося в травні 2008 року.

польські F-16 захищатимуть Ісландію, NATO Allied Air Command, Defense Express
Винищувач F-15 «Орел» ВПС США в повітрі під час патрулювання повітряного простору над Ісландією у квітні 2015 року / Фото: U.S. Air Force, Meredith Mulvihill

Слід зазначити, що, одночасно з повідомленням про відправку польських винищувачів до Ісландії, в Об’єднаному повітряному командувані НАТО (NATO Allied Air Command) заявили, що розпочалась планова ротація авіаційних підрозділів США.

В рамках цієї ротації шість винищувачів F-16 ВПС США з числа тих, що базуються на авіабазі Шпангдалем (Німеччина) проведуть комплексні тренування в небі над Польщею. Це, згідно з заявою Об’єднаного повітряного командування НАТО, є демонстрацією того, як союзники по НАТО спільно працюють над посиленням взаєморозуміння та згуртованості, підтримуючи позиції стримування та оборони Альянсу".

польські F-16 захищатимуть Ісландію, NATO Allied Air Command, Defense Express
Винищувач F-16 Fighting Falcon ВПС США зі складу 52-го винищувального авіакрила (52nd Fighter Wing), що базується на авіабазі Шпангдалем (Німеччина) / Фото: Alan Wilson

Також, нагадаємо, що, як раніше повідомляв Defense Express, 6 липня ц.р. чотири винищувачі F-16 ВПС Туреччини прибули на польську авіабазу Мальборк. Ці винищувачі, а також 80 представників турецьких ВПС перебуватимуть у Польщі до середини вересня 2021 року у рамках підтримки місії повітряної поліції НАТО в регіоні.

польські F-16 захищатимуть Ісландію, NATO Allied Air Command, Defense Express
Турецькі винищувачі пробудуть в Польщі до середини вересня. Фото: 22 авіабаза Мальборк

Турецькі винищувачі стали третім підрозділом повітряної поліції в регіоні разом з ВПС Іспанії в Литві та ВПС Італії в Естонії. Розгортання додаткових винищувачів у Польщі відбувається під егідою чинної посиленої системи повітряної поліції НАТО, введеної у 2014 році.

Читайте також: Автобан як злітна смуга: наші Повітряні Сили можуть "позичити" в США досвід "польового" розгортання ударних літаків