xcounter
#

Автобан як злітна смуга: наші Повітряні Сили можуть "позичити" в США досвід "польового" розгортання ударних літаків

4691
Зазвичай, наша тактична авіація діє на злітних смугах своїх постійних авіабаз
Зазвичай, наша тактична авіація діє на злітних смугах своїх постійних авіабаз

Як взірець можемо взяти авіацію Національної гвардії США, яка практикується використовувати свої штурмовики А-10 із автострад як в Європі, так і в себе на батьківщині

На пострадянському просторі є само собою зрозуміле поняття, що у випадку "великої війни" військова авіація має діяти із автотрас, щоб уникати удару у відповідь від противника.

Тим більш, що в Україні є доволі багата практика, коли наші Повітряні Сили проводили демонстративні навчання, частиною яких були зльоти-посадки на відтинках окремих автотрас. Такі епізоди, наприклад, відбувались у серпні 2016 року та у серпні 2020 року.

Читайте також: Повітряні Сили тренувались атакувати БПЛА ворога за допомогою МіГ-29

Але ж це були польоти винищувальної авіації. Водночас, як можемо судити із відкритих джерел інформації, ударні літаки нашої тактичної авіації тренуються діяти лише у прив’язці до своїх пунктів постійного базування.

Але, як показує практика, наші західні партнери уже тренуються розгортати свої ударні літаки для дій саме із автотрас, аби виходити з-під можливого удару противника, у даному випадку – РФ.

Пара бомбардувальників Су-24М Повітряних Сил України готується до злету

Defense Express уже розповідав, що військово-повітряні сили Великої Британії тренуються розгортати свої Eurofighter Typhoon на трасах у межах Сполученого Королівства, аби ці літаки були невразливі перед загрозою від російських крилатих ракет.

Востаннє подібні тренування британські збройні сили проводили років 30 назад, під час "Холодної війни".

Британський винищувач Typhoon, озброєний двома крилатими ракетами Storm Shadow, готується до злету

А тепер, як пише портал The Drive, аналогічні дії буде відпрацьовувати авіація Національної гвардії США. Якщо точніше – авіакрило із чотирьох штурмовиків А-10 та двох допоміжних літаків C-146A будуть практикувати бойові вильоти, опираючись на трасу в штаті Мічиган.

Для вправ обрали ділянку дороги, що знаходиться неподалік навчального центру "Альпена" Національної гвардії США. Програму цих навчань – адаптували під концепцію "гнучкого розгортання", вона ж Agile Combat Employment.

Штурмовик А-10 Національної гвардії США

Ось це словосполучення – "гнучке розгортання" або ж Agile Combat Employment – наші читачі могли зустрічати, коли читали новину про те, що військово-повітряні сили США перетворили F-15 на "бомбовоз", тобто – на транспортер боєприпасів для інших літаків тактичної авіації, що мають діяти із польових аеродромів.

Варто уточнити, що польоти із використанням автотрас як польових аеродромів авіація Нацгвардії США також проводила в Естонії, під час навчань НАТО у 2018 році.

Упорядкування боєприпасів, вивантажених із "бомбовозів" F-15

США та Велика Британія напряму не сусідять із РФ, Світовий океан для них виступає географічним щитом.

Але ж військові цих країн уже тренуються, як їм у випадку "великої війни" уберігати свою тактичну авіацію від ураження зброєю "стратегічного" рівня (наприклад, російськими крилатими ракетами, що можуть долетіти від Європи до Туманного Альбіону), або ж – від ураження зброєю "оперативно-тактичного рівня" (фронтова авіація, тактичні ракети тощо).

"Бородавочник" А-10 йде на зліт

Ми ж напряму сусідимо із країною-агресором РФ, у нас нема ніякого географічного щита, і для нашої країни кожен літак в строю – на вагу золота.

Можливо, ми скоро побачимо, як наші Повітряні Сили тренуються використовувати автотраси як польові злітні смуги для ударних літаків типу Су-24 або ж Су-25.

Наші Су-25 здіймаються у повітря з аеродрому "Кульбакино"
Читайте також: ​A-10 Thunderbolt II: не універсальний солдат без права на відставку (фото та відео)