xcounter
#

Як з повітря охороняють Ентоні Блінкена: коли у небі вже "тісно"

Як з повітря охороняють Ентоні Блінкена: коли у небі вже "тісно"
10595

Під час візиту державного секретаря США Ентоні Блінкена до Києва США та країни-НАТО підняли у небо поряд з кордонами України бойову авіацію

Візит будь-якої високопоставленої особи до України зараз проходить за максимальних заходів безпеки, більша частина з яких абсолютно не публічна. Традиційно такі візити не анонсуються, але звісно не означають, що не плануються заздалегідь. Але деякі речі неможливо сховати, наприклад, як зараз під час візиту державного секретаря США Ентоні Блінкена до Києва, сьогодні, 14 травня.

Бо масштаб підготовки та охорони з повітря чудово видно на сервісі Flightradar24. На момент створення цієї публікації у повітряному просторі поблизу України та кордонів РФ чатували розвідувальні стратегічні дрони, літаки далекого радіолокаційного огляду, радіоелектронної розвідки, танкери та, вочевидь, винищувачі.

Читайте також: Полює на С-300, ТОСи та іншу зброю рашистів - у ЗСУ розповіли, чим крутий дрон Puma

Над Чорним морем - стратегічний розвідувальний БПЛА RQ-4B Global Hawk та протичовновий літак P-8 Podeodon. Поряд також знаходився повітряний танкер KC-135, що прямо вказує на наявність і інших літаків, які вже не ображаються на Flightradar24 і не передають дані зі своїх транспондерів. Скоріш за все десь над Румунією зараз цілком може перебувати літак типу E-3 Sentry, а також винищувачі країн НАТО, які розміщені на румунській авіабазі Mihail Kogălniceanu.

Ще більша активність у небі Польщі, де відкрито здійснює політ італійський G550 AEW, який завдяки РЛС EL/M-2085 ізраїльського виробництва бачить на дальність до 450 км. Але "за кадром" значно більша кількість літаків, бо у небі значна кількість танкерів.

Окрім трьох американських KC-135, ще був помічений британський KC-3. При цьому повітряні сили США підтримують саме таку кількість танкерів над Польщею, наприклад KC-135 (реєстраційний номер 63-8878) був замінений аналогічним KC-135 (60-0335) у районі Бидгоща.

Така щільність літаків також прямо вказує на цілу групу машин, які ведуть повітряний огляд та безпосередньо охороняють повітряний простір. Тобто ще E-3 Sentry чи аналогічний літак далекого радіолокаційного виявлення та управління, а також винищувачі. При цьому у значній кількості, бо один KC-135 може нести до 90,7 тонни пального.

І хоча не існує чіткої формули скільки саме винищувачів може заправити цей танкер за політ, бо це залежить від величезної кількості факторів, мова для таких місій може йти про пропорцію - один танкер на 4-12 машин.

Також вже над країнами Балтії здійснював патрульний політ літак без додаткових даних та позначений, як Bombardier Challenger 650. Але його профіль польоту та сама модель літака вказує на те, що мова йде про американський літак радіоелектронної розвідки CL-650 ARTEMIS.

Таким чином лише серед публічного - мова йде про значну кількість літаків, в першу чергу США, які здійснюють контроль над територією РФ та Білорусі та вочевидь готові до відповідних дій.

Читайте також: Lockheed Martin показав концепт нового танкера-невидимки з цікавими деталями