xcounter
#

Як Венесуела досі літає на F-16, хоч це складно при ембарго США

5097
F-16 ВПС Венесуели, фото ілюстративне, джерело - Aviación Militar de Venezuela
F-16 ВПС Венесуели, фото ілюстративне, джерело - Aviación Militar de Venezuela

Скільки літаків по факту можуть піднятись у повітря, і яка історія їх служби

Під час нещодавніх навчань Matasiete 01-24 на початку березня 2024 року ВПС Венесуели задіяли зокрема три свої винищувачі F-16 зі складу 16-ої винищувальної авіагрупи. Ці літаки виконували пуски ракет "повітря-повітря" малої дальності AIM-9 Sidewinder у венесуельському повітряному просторі.

Таким чином Венесуела досі продовжує експлуатувати свої F-16, котрі були поставлені із США ще 40 років назад. Про це йдеться в публікації порталу Infodefensa.

Читайте також: На деякі комплектуючі до Rafale треба 36 місяців, але Франція хоче робити по три літаки на місяць

Від Defense Express додамо, що тут ми маємо справу із доволі цікавим моментом, в рамках якого Венесуелі досі вдається тримати в строю свої F-16, і це при діючому ембарго на поставку озброєння від США, що діє вже два десятки років. Хоча тут мова про доволі обмежену кількість літаків цього типу в строю: наприклад, один із профільних ресурсів у 2019 році зазначав, що у випадку воєнного конфлікту Венесуела зможе задіяти лише сім із наявних F-16.

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що наразі венесуельські ВПС мають в наявності 18 літаків типу F-16, але їх фактичний технічний стан є невідомим.

Як Венесуела отримала F-16

Свої винищувачі F-16 Венесуела отримала від США у 1983-1985 роках, тоді було поставлено 18 F-16A та шість навчально-бойових F-16B. Цікаво, що у перші роки експлуатації, тобто протягом 1980-1990-хх років венесуельським військовим вдавалось підтримувати показник готовності парку в 85%, вищий за середній серед усіх експлуатантів цього типу літака.

F-16 ВПС Венесуели, фото архівне, джерело - Aviación Militar de Venezuela

В середині 1990-х років F-16 ВПС Венесуели пройшли оновлення, в рамках якого на ці літаки було інтегровані контейнери для цілевказівки Rafael Lightening I,а потужність турбін F100-PW-200 була підвищена до стандарту F100-PW-220.

У 2005 році Венесуела почала процес модернізації своїх F-16 до стандарту MLU (Mid Life Upgraded), в рамках якого бельгійська компанія Sabca мала провести капремонт та збільшити ресурс планера, ізраїльська Elbit Systems – повністю оновити бортову електроніку літака та інтегрувати до складу його озброєння ракети "повітря-повітря" типу Rafael Python IV.

Але завершити процес модернізації свої F-16 до стандарту MLU Венесуелі не вдалось, бо в тому ж 2005 році США запровадили збройне ембарго проти Каракаса. Однак як можемо судити за фото з відкритих джерел, ізраїльські ракети Rafael Python IV таки були інтегровані на венесуельські F-16.

F-16 ВПС Венесуели, фото ілюстративне, джерело - Aviación Militar de Venezuela

Де Чавес шукав запчастини до F-16

На початку 2010-х років було кілька специфічних інфоприводів, пов’язаний із F-16 ВПС Венесуели. Наприклад, тодішній очільник країни Уго Чавес погрожував продати ці літаки Ірану, однак нема свідчень, щоб ці погрози були втілені в життя. Або ж – що в 2012 році у штаті Флорида була затримана група осіб, які намагались контрабандою доставити у Венесуелу чутливі комплектуючі до тих же F-16.

У відкритих джерелах зазначається, що за 40 років експлуатації венесуельці втратили в аваріях три F-16, ще два такі літаки були списані на музейні експонати. Доля небоєготового парку цих літаків, які досі формально перебувають в строю ВПС Венесуели – не розкривається.

F-16 ВПС Венесуели, фото ілюстративне, джерело - Aviación Militar de Venezuela
Читайте також: Одна країна в 2023 році могла купити нові Rafale чи F-16, але має тільки старі Kfir