xcounter
#

Флот США вигадав нову роль для надводних дронів, і це – не боротьба з кораблями противника

1694
Рендер безпілотного корабля за проектом LUSV, що мав стати носієм протикорабельних ракет
Рендер безпілотного корабля за проектом LUSV, що мав стати носієм протикорабельних ракет

Теоретики американських ВМС вважають, що надводним безпілотним кораблям краще доручити ведення розвідки та радіоелектронної боротьби проти флоту противника

У квітні 2021 року військово-морські сили США провели перші в своїй історії навчання, під час яких до бойових стрільб були залучені не тільки "класичні" надводні кораблі, але й також безпілотні надводні кораблі Sea Hunter (SH1) і Seahawk (SH2). Мета цих навчань – напрацювати алгоритм застосування безпілотних бойових кораблів у бойовій обстановці.

І схоже, щось пішло не так, раз ВМС США вирішило вручити надводним дронам іншу роль – ведення розвідки і радіоелектронної війни замість ураження кораблів противника.

Читайте також: США випробовують третій есмінець типу Zumwalt, наступний крок – перехід на гіперзвук
Безпілотні надводні кораблі Sea Hunter (SH1) і Seahawk (SH2) ВМС США під час маневрів у квітні 2021 року

Портал Naval News пише, що військово-морські сили США провели віртуальний симпозіум, який був присвячений ролі безпілотних систем у сучасній війні на морі.

Головний результат такого заходу – американські військові моряки дійшли спільної згоди про те, що безпілотні надводні кораблі не мають дублювати функції своїх "класичних" колег, як то ведення бойових дій.

Ця інфографіка демонструє увесь "розсип" перспективних надводних дронів, які прагне отримати ВМС США

Натомість – надводні дрони мають застосовуватись для виконання саме тих завдань, що можуть бути не під силу кораблям із екіпажами, наприклад – ведення довготривалих патрулювань із "значним часом бездіяльності", або ж ведення "високоризикованих розвідувальних місій". Як додаткові опції – кораблі-безпілотники можуть взяти на себе виконання таких задач, як боротьба з мінами противника, ведення моніторингу надводної та підводної обстановки, ведення радіолокаційної розвідки та участь у кібервійнах проти кораблів противника.

Ще один рендер безпілотного корабля за проектом LUSV, котрий мав би виступати не тільки носієм ПКР, але й також - платформою для запуску безпілотних літальних апаратів

З однієї сторони, теоретики американських ВМС для себе відзначають, що надводні дрони – значно гнучкіший інструмент для вирішення окреслених задач, аніж безпілотні літальні апарати.

З іншої сторони – відзначають, що найголовніша невирішена технологічна проблема – це захист бортової апаратури своїх безпілотних кораблів від втручання засобів РЕБ противника.

Надводні дрони типу MUSV для ведення боротьби проти субмарин противника, рендер ілюстративний

Про те, як забезпечити належну живучість своїм перспективним безпілотним кораблям, очевидно, американські ВМС поки навіть не розмірковують.

Втім, як наголошують самі воєнні експерти США, "чим раніше вони візьмуться за вирішення усіх проблем щодо застосування надводних дронів, тим стрімкішим буде прогрес американського флоту в цьому виді озброєнь".

Перспективний дрон-тральник для ВМС США, рендер ілюстративний
Читайте також: Флот закритого моря: чи зможе Путін для війни проти України задіяти Каспійську флотилію