xcounter
#

Фінляндія замовляє термінову поставку п’яти південнокорейських САУ К9, ціна виросте удвічі

2474
Самохідна артилерійська установка К9 фінської армії, фото ілюстративне
Самохідна артилерійська установка К9 фінської армії, фото ілюстративне

Міноборони Фінляндії також має "в активі" контракт на поставку 48 таких САУ, призначених для заміни радянських "Гвоздик"

Міністерство оборони Фінляндії замовило південнокорейській компанії Hanwha Defense поставку п’яти самохідних артилерійських установок К9, що має відбутись уже в 2022 році. Про це пише портал Janes.

Вартість цього замовлення – 30 мільйонів євро, у цю суму включені поставка комплектуючих для обслуговування САУ. Як буде відбуватись закупка боєкомплекту – поки невідомо.

Читайте також: Фінляндія та Латвія після двох років перемовин "рамково" домовились про спільне виробництво БТР Patria
Батарея самохідних артилерійських установок К9, фото ілюстративне

Можливість закупки додаткових п’яти самохідних артустановок К9 була закладена в контракт між Міноборони Фінляндії та Hanwha Defense від 2017 року. Ця угода передбачала поставку 48 вживаних САУ в "основному" пакеті замовлення вартістю 146 мільйонів євро, включаючи поставку комплектуючих та послуг сервісного обслуговування.

За умовами контракту, південнокорейські САУ К9 мають прослужити армії Фінляндії до 2050-го року. Janes стверджує, що поставка К9 для Фінлянії за основним пакетом замовлення – ще не виконана, ці поставки мають бути "розтягнуті" в часі до 2024 року.

САУ К9 фінської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Фінляндія купує південнокорейські К9 для заміни близько 70 радянських САУ 2С1 "Гвоздика".

За основним пакетом замовлення вартістю однієї К9 включно із технічним обслуговуванням для фінської армії буде 3 мільйони євро за одиницю, за "додатковим" замовленням – по 6 мільйонів євро за одиницю, або удвічі більше.

Самохідна артилерійська установка К9, фото ілюстративне
Читайте також: Реактивна артилерія та ССО: Швеція та США готуються до спільних дій на випадок війни з Росією