xcounter
#

"Джихадомобіль" Humvee із 105-мм гаубицею: як така САУ може бути корисна армії США та Україні

11084
Вперше така самохідна артустановка була випробувана у липні 2019 року
Вперше така самохідна артустановка була випробувана у липні 2019 року

Щоб уразити ціль та покинути позицію, гаубиці на шасі Humvee вистачить лише три хвилини, запевняють розробники

Профільне видання ArmyRecognition розповіло про таку оригінальну розробку в сфері самохідної артилерії.

Американська компанія AM General розробляє самохідну артилерійську установку 2-CT Hawkeye - на базу автомобіля Humvee установлено гаубицю М20 калібром 105 міліметрів, 18 травня 2021 року американська армія видала контракт на поставку двох прототипів такої "міні-САУ".

Читайте також: Ідентифікація ворога: Універсальний ракетний комплекс "Сель"
Скільки армія США готова заплатити за кожен із двох екземплярів такої машини - не уточнюється

Головна особливість системи 2-CT Hawkeye – застосування "технології м’якої віддачі" SRT, яка власне і покликана зменшувати руйнівний вплив віддачі 105-мм гаубиці на шасі Humvee.

Інші відомі характеристики самохідної артустановки 2-CT Hawkeye: час від розгортання до першого пострілу – 1,5 хвилин, необхідний час для ураження цілі та покидання вогневої позиції – 3 хвилини, дальність стрільби "прямою наводкою" - два кілометри, максимальна дальність стрільби – 11,6 кілометрів стандартними боєприпасами та 19,5 кілометрів активно-реактивними снарядами.

У такої "міні-САУ" є як мінімум одна прогалина - захист розрахунку гармати при веденні вогню

Відомо, що вперше таку "автомобільну" САУ випробувала у липні 2019 року Національна гвардія США, наразі – випробовує Армія США. А поки тривають тести, AM General паралельно намагається сумістити Humvee та 120-мм міномет.

Мета таких "самохідно-артилерійських" експериментів із автомобілями Humvee – американські військові хочуть підвищити мобільність своєї артилерії.

Ще одна прогалина у такої системи - невідома кількість возимого боєзапасу

Але американській піхоті потрібна заміна "колісних танків" Stryker MGS, що також мають гармату калібром 105 міліметрів, але недоліки яких уже не дозволяють ефективно виконувати задачі по вогневій підтримці за умов загальновійськового бою чи бою в умовах місцевості.

Варто нагадати причини, по яким Армія США вирішила відмовитись від "колісних танків" Stryker MGS, котрі пройшли усі можливі воєнні кампанії: боєзапас - усього 18 снарядів, у критичні моменти - починало клинити автомат заряджання

Описані вище тенденції та факти варто врахувати й українським військовим та розробникам артилерійських систем. Як мінімум – на випадок, коли та ж САУ "Богдана" дійде до стадії серійного виробництва, і для неї будуть потрібні нові удосконалення.

Нашим військовим завжди потрібні новітні системи, що здатні поєднувати в собі концентровану вогневу міць та максимальну мобільність.

САУ "Богдана" хоч ще не дійшла до стадії серійного виробництва, але роди військ ЗСУ уже стали в чергу за цією системою
Читайте також: САУ Dana-M2 в Україні: унікальне детальне відео з випробувань нової зброї, оцінки військових та промисловців