xcounter
#

Два в одному: Тайвань будує фрегати берегової охорони, що зможуть боротись із субмаринами КНР

1285
Водозаміщення таких кораблів перевищує 4000 тонн
Водозаміщення таких кораблів перевищує 4000 тонн

Побудова такого корабля коштувала острівній країні 100 мільйонів доларів

Республіка Китай, вона ж Тайвань, вирішила збудувати серію із чотирьох "універсальних" фрегатів, що можуть виконувати функції берегової охорони у мирний час, та функції бойових кораблів – під час можливої "великої війни" із Китайською Народною Республікою.

Другий у серії таких фрегатів під назвою Hsinchu був на днях спущений на воду. На цій церемонії було присутнє усе воєнно-політичне керівництво Тайваню, пише портал South China Morning Post.

Читайте також: Тайвань хоче купити в США 108 танків Abrams: вони будуть найдорожчими у світі
Церемонія спуску на воду корабля Hsinchu берегової охорони Тайваню

Побудова цього корабля коштувала бюджету Республіки Китай майже 100 мільйонів доларів США, або ж близько 1 мільярда тайванських доларів. Загалом будівництво усіх чотирьох фрегатів берегової охорони обійдеться Тайваню в 370 мільйонів доларів США.

У грудні 2020 року берегова охорона Тайваню також отримала патрульний корвет Anping, збудований на базі проекту ракетного "стелс-корвета" Ta Chiang

Водозаміщення фрегата Chiayi перевищує чотири тисячі тонн, і це – при доволі скромному набору "класичного" озброєння: автоматичні гармати калібром 20 мм, кулемети та реактивна система залпового вогню.

Велике водозаміщення при скромному наборі озброєння пояснюється тим, що фрегат берегової охорони Chiayi має виконувати у випадку потреби функції шпитального судна при виконанні гуманітарних функцій, а у воєнний час – виступати "плавучим аеродромом" для протичовнових гвинтокрилів.

Основу ВМС Республіки Китай складають шість фрегатів La Fayette побудови 1990-х років. Зараз ці кораблі обмежено боєздатні, зокрема тому, що КНР протидіє поставкам необхідних комплектуючих

Врешті, "масивність" потрібна фрегату берегової охорони Hsinchu для того, щоб бути ефективним при "гібридних зіткненнях" та успішно витісняти рибальські судна та земснаряди, котрі комуністичний Китай використовує у конфлікті за тліючому конфлікті за острови Спратлі.

За виконання таких місій Chiayi також оснащений водометами високого тиску, для відповідного впливу на судна опонентів.

Корабель берегової охорони Тайваню намагається витіснити рибальське судно Китаю із спірних вод навколо островів Спратлі

За два тижні до цієї події Тайвань спустив на воду також перший свій універсальний десантний корабель Yu Shan – дещо зменшену копію американського УДК типу San Antonio.

Так виглядав спуск на воду першого УДК флоту Тайваню
Читайте також: Китай збудував серію ракетних "стелс-катамаранів": вони "гібридно" воюють проти Філіппін