xcounter
#

Китай збудував серію ракетних "стелс-катамаранів": вони "гібридно" воюють проти Філіппін

5248
"Головний калібр" цих кораблів – вісім протикорабельних ракет при тоннажності лише 220 тонн
"Головний калібр" цих кораблів – вісім протикорабельних ракет при тоннажності лише 220 тонн

За період з 2004 року і по наш час Піднебесна збудувала 82 кораблі проекту Type 22, але тільки зараз відбувся перший "бойовий дебют" цих "стелс-катерів"

Зараз між Філіппінами та Китаєм тривають малоінтенсивні "гібридні" сутички за острові Спратлі у Південно-Китайському морі, відтак Піднебесна вирішила застосувати новий "аргумент".

Портал The Drive пише: військово-морські сили КНР застосували два ракетні кораблі Type 22 для витіснення філіппінського цивільного судна, що курсувало поблизу одного із штучних рифів, розташованого в акваторії біля островів Спратлі.

Читайте також: Всупереч цивілізованому світу: М’янма будує фрегат за радянським проектом 60-річної давнини
Хоча за початковим задумом, Китай будував серію кораблів Type 22 як такий собі "москітний флот" для протистояння флоту США

Описаний вище епізод трапився на тлі того, що наприкінці березня цього року влада Філіппін вимагала у Китаю забрати 220 рибальських суден, котрі займались незаконним промислом у філіппінських територіальних водах. І це був перший "бойового" застосування китайських ракетних кораблів Type 22 за всю їхню історію бойової служби в строю ВМС КНР, починаючи з 2004 року.

Відомо також, що невизначену кількість кораблів Type 22 Китай використав для супроводу трьох універсальних десантних кораблів Type 071 для маневрів у Південно-Китайському морі.

У відкритому доступі є і фото маневрів за участі китайських УДК Type 071 та ракетних кораблів Type 22

Головна конструктивна особливість "стелс"-кораблів Type 22 – вони збудовані за конструктивною схемою "катамаран".

Інші тактико-технічні характеристики цих кораблів:

  • довжина корпусу – 42,6 метри;
  • ширина корпусу – 12,2 метри;
  • тоннажність – 224 тонни;
  • швидкість ходу – до 36 вузлів на годину;
  • екіпаж – 12 осіб;
  • набір озброєння – одна артустановка 6х30 мм AO-18 (копія АК-630), вісім протикорабельних ракет С-801 із дальністю стрільби до 230 кілометрів.
Схоже, Тайвань свої знамениті корвети-"убивці авіаносців" Ta Chiang скопіював саме із китайських "стелс"-кораблів Type 22
Читайте також: Вперше після Другої світової: Японія будуватиме на експорт бойові кораблі