xcounter
#

Дати відсіч РФ у Чорному морі: командувач 6-го флоту ВМС США про важливість безпеки у регіоні, Україну та НАТО

1204
Під час навчань Sea Breeze-2021. Фото: ВМС ЗСУ
Під час навчань Sea Breeze-2021. Фото: ВМС ЗСУ

У минулому місяці, а саме 10 липня, командувач ВМС ЗСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа оголосив про завершення одних з наймасштабніших за останні 20 років навчань Sea Breeze

У цих навчаннях, які були зосереджені на оперативній сумісності та співробітництві між союзниками НАТО та регіональними партнерами по Чорному морю, взяли участь 32 країни.

І хоча ці навчання завершилися майже місяць тому, цікавим у контексті цієї події та ситуації у Чорному морі загалом є опубліковане сьогодні, 9 серпня, інтерв’ю видання Defense News з віцеадміралом Джином Блеком, командувачем 6-го флоту ВМС США.

Читайте також: Корвет Ada для ВМСУ вже закладено, британські ракетні катери - на підході: оголошені темпи оновлення українського флоту
Віцеадмірал Джин Блек
Віцеадмірал Джин Блек на ракетному есмінці Ross типу Arleigh Burke у рамках Дня ВМФ України в Одесі у липні 2021 року. Фото: ВМС США

У цій розмові – про важливість забезпечення безпеки на Чорному морі та те, як США разом із союзниками планують протидіяти військовій діяльності РФ у регіоні. Defense Express подає деякі фрагменти цієї розмови.

D. N. (Defense News): Чому взаємодія між великими державами так важлива у 6-му флоті?

Д. Б. (Джин Блек): Функціональна сумісність – ключ до об’єднання союзів та коаліцій. Отже, якщо ми говоримо про НАТО, у чому наша сила? Це наша здатність до взаємодії. Україна в Sea Breeze та інші країни, які є партнерами, але не обов’язково союзниками по НАТО – вони тут для того, щоб показати, на що ми всі разом здатні. Це "не найкраща війна", однак саме тактика, методи та процедури ведуть нас до неї.

Ми маємо вжити усі можливі заходи для підвищення можливостей Альянсу з нашими партнерами для взаємодії на вищому рівні. Все це підводить нас до можливостей які ви можливо бачили під час навчань з протиповітряної та протиракетної оборони Formidable Shield з вищим рівнем ведення війни неймовірної складності. Це все "будівельні блоки", які дозволяють союзам на кшталт НАТО діяти на цьому рівні. Все це зібрано разом, щоб ми могли діяти так, щоб злякати будь-якого противника.

D. N.: Які проблеми є в Чорному морі та яке значення цього регіону?

Д. Б.: Це міжнародні води і ми підтримуємо здатність кожної країни діяти у міжнародних водах, має бути свободний потік морської торгівлі – і жодна країна не має права втручатися у це. У випадку із Sea Breeze та Україною ми підтримуємо її територіальну цілісність та суверенітет і це частина того, чому ми працюємо тут, у Чорному морі.

Sea Breeze навчання
Перелік країн, які в різні роки брали участь у навчаннях Sea Breeze

Набір загроз дещо відрізняється. Це обмежена водойма, але ті навички, які актуальні у відкритому океані на Крайній Півночі, значною мірою актуальні й тут, на мілині, з берегом поблизу та меншим часом реакції. Загроза з боку підводних човнів відрізняються по своїй природі, однак основи залишаються сталими.

D. N.: Напередодні та під час Sea Breeze відбулися інциденти зі спуфінгом, під час яких кораблі НАТО, зокрема й есмінець ВМС США Ross, "опинилися" у водах поблизу узбережжя Криму, яке Росія вважає своїм власним – і це попри те, що насправді ці кораблі знаходилися у порту Одеси чи в іншому місці, трохи далі від Криму. Як ці інциденти та інші дії з дезінформації впливають на Sea Breeze та вашу здатність донести інформацію про навчання та їх цілі?

Д. Б. Гадаю, що це допомагає посилити моє послання про те, що ми діємо прозоро. Ми підтримуємо суверенітет України та її територіальну цілісність, ми працюємо з 31 країною [йдеться про навчання Sea Breez – прим. DE] відкрито. Ми розповідаємо світу, що робимо – а те, що обирають інші країни, говорить саме за себе.

Читайте також: Наші Су-25 "йдуть в атаку" на Чорноморський флот РФ та "чистять дорогу" для Bayraktar TB2