xcounter
#

Чорноморський флот РФ уже програв битву за Кінбурнську косу, і це поразка буде важча за Зміїний

19585
Кораблі ЧФ РФ в окупованому Севастополі після атаки дронів, 1 листопада 2022 року, супутниковий знімок наводить Benjamin Pittet
Кораблі ЧФ РФ в окупованому Севастополі після атаки дронів, 1 листопада 2022 року, супутниковий знімок наводить Benjamin Pittet

Україна веде операцію по розблокуванні портів у Херсоні та Миколаєві, більша частина якої поки "лишається в тіні"

Із багаточисельних джерел відкритих даних ми уже можемо дізнатись, що зараз Сили оборони України ведуть операцію по звільненню Кінбурнської коси на лівому березі Дніпра, яка формально належить до Миколаївської області.

Перші такі повідомлення пішли в паблік ще 13 листопада 2022 року, на момент написання цієї публікації (тобто орієнтовно 12.00 14 листопада) офіційних підтверджень чи спростувань поки не було. Є поки дещо загадкове відео від Міноборони України, із якого випливає, що наші Сили оборони таки форсували Дніпро в одній із точок Півдня.

Читайте також: Рашисти у Чорному морі перевіряють, чи зможуть їхні нові носії "Калібрів" захиститися своїм "Панцирь-М"

Звістка про можливе швидке звільнення Кінбурнської коси викликає певну долю ажіотажу як і у наших, так і у закордонних оглядачів. Наприклад – за деякими повідомленнями, Сили оборони України рухаються по косі із західного напрямку, йдучи в напрямку селища Геройське. І це означає, що наші війська зуміли буквально під носом у рашистів провести вдалий тактичний десант.

В свою чергу, раз наші захисники атакують позиції ворога на Кінбурні, це означає, що ЗСУ не зупиняються і продовжують деокупацію лівобережної частини Півдня України. І це при тому, що самі рашисти уже очікують на нашу офензиву в районі Мелітополя.

Але тут від Defense Express вважаємо за потрібне додати ще такий аспект. Звільнення Кінбурнської коси означатиме чергову ганебну поразку Чорноморського флоту РФ. І заодно означатиме зміцнення позицій України в Чорному морі.

Географічне положення Кінбурнської коси, зокрема селища Геройське, зображення з відкритих джерел

На перший погляд, Кінбурнська коса – це просто вузька смуга землі на Півдні із специфічною адміністративною приналежністю, що до війни мала скоріше туристичне значення. Але у цієї вузької смуги землі доволі важливе геостратегічне значення – саме там "замикаються" виходи із портів деокупованого Херсону (МТП "Херсон") та Миколаєва (МТП "Миколаїв", "Ольвія" та "Ніка-Терра"). Контроль над Кінбурнською косою також давав рашистам можливість постійно обстрілювати портопункт в Очакові.

Ця точка до війни теж мала своє логістичне значення – там на рейді відбувалось довантаження суден із зерном. Постійні удари рашистів по Очакову також призводили до жертв серед мирного населення. І лише сміливість дій ВМС України, зокрема десантного корабля "Юрій Олефіренко" у цій точці не дали росіянам посилити загрозу безпосередньо для Миколаєва.

Середній десантний корабель ВМС України "Юрій Олефіренко" ефектно виходить з-під вогню рашистів, який вівся з Кінбурнської коси, 3 червня 2022 року, інфографіка Naval News

На цьому тлі перенос зусиль Сил оборони України на Кінбурнську косу виглядає цілком логічним. Тим більш, що представники Мінінфраструктури (керманич якого бере участь в засіданнях Ставки Верховного Головнокомандувача) уже раніше говорили про можливе долучення портів Миколаєва до "зернового коридору". А представники законної адміністрації Херсонського морського порту вже заїхали у місто, і уже вивчають можливості для відновлення роботи МТП.

Незалежно від того, скільки фактично триватиме битва за звільнення Кінбурнської коси, уже можемо стверджувати – Чорноморський флот РФ цю битву уже програв. Хоча б тим, що його кораблі та інші сили на цю битву не з’явились.

Кораблі ЧФ РФ уже тривалий час стоять "замкнуті" в тимчасово окупованому Севастополі, 12 листопада 2022 року, інфографіка від H I Sutton

Справді, у відкритому доступі уже є супутникові знімки від 12 листопада 2022 року про те, що великі кораблі ЧФ РФ майже не виходять в море після набігу "катерів-камікадзе" 29 жовтня 2022 року. І тут мова не тільки про фрегати та корвети з "Калібрами", але й навіть патрульні катери.

Але ж у рашистів у Чорному морі є кораблі "дрібнішого" класу, призначені саме для дій в прибережній зоні, та підтримки дій своїх військ у приморських операціях. Наприклад – бронекатери радянського проекту 1204 "Шмель", які прибули з Каспійської флотилії, озброєні баштою з 76-мм гарматою від ПТ-76 та РСЗВ, і які годяться на роль "плавучих танків". Але схоже, навіть такі "Шмелі" рашисти не наважились вивести у море для захисту своїх позицій на Кінбурнській косі.

Рашистські бронекатери проекту 1204 "Шмель" з Каспійської флотиії в тимчасово окупованому Севастополі, 19 жовтня 2022 року, фото - "Крымский ветер"

Ми уже можемо стверджувати, що втрата Кінбурнської коси стане для росіян ще важчою поразкою, аніж втрата острова Зміїний. Контроль за Кінбурном дозволяв оркам блокувати фактично найбільший за перевалкою порт України в Миколаєві без залучення завіси кораблів.

А тепер виходить, що рашистський ЧФ РФ вчинив черговий "акт добрової волі", тобто ганебно втік з поля бою. І це викликати ще більшу істерику в рашистських пропагандонів, які ще після потоплення "Москви" уже верещали, що Чорноморський флот потрібно "порізати на голки". Тим більш, що Кінбурн має певне значення для військової міфології росіян. І після такого оркам лишається хіба що уже втретє затопити всі свої кораблі в Чорному морі.

Рашисти "припаркували" свій фрегат проекту 11356 для ремонту після атаки "катерів-камікадзе", 1 листопада 2022 року, супутниковий знімок наводить Benjamin Pittet

В свою чергу, як тільки у відкритий доступ вийдуть всі деталі того, як ВМСУ обороняли Очаків, маючи лише декілька катерів та СДК "Юрій Олефіренко". Це лише підвищить престиж України як морської держави, на противагу Росії як занепадаючій "силі".

Читайте також: Як дрони за $250 тисяч допоможуть України атакувати кораблі з "Калібрами" та захищати "зерновий коридор"