xcounter
#

Чому рашисти настільки вперто намагаються взяти Вугледар, і до чого тут пошкоджений "Кримський міст"

5805
Рашистський ешелон, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистський ешелон, ілюстративне фото довоєнних часів

Або як армія РФ "сточила" об нашу оборону декілька своїх бригад, і все рівно не вирішила важливу логістичну проблему

Декілька тижнів тому, на початку листопада 2022 року, окупанти почали бої з метою взяти Вугледар. Досі це місто рідко фігурувало у фронтових зведеннях, але тепер цей пункт став стратегічно важливим для росіян. Річ у тім, що буквально за 20 км від Вугледару знаходиться тимчасово окупована Волноваха, важливий залізничний вузол, що тимчасово опинився в руках орків.

До початку 2014 року Волноваха була частиною залізничного "коридору", що пролягав через Донецьк, Маріупол, Комиш-Зорю та Пологи, і йшов далі на Мелітополь та до Криму. Тепер же, за задумом росіян, ця магістраль має бути "віссю" так званого "коридору" між тимчасово окупованими Донбасом та Криму. Якщо до жовтня 2022 року це все було скоріше "теоретичною" конструкцією, то після "сходження бавовни" на "Кримський міст" залізниця між Кримом та Донбасом стала для росіян стратегічно важливою. Бо це по суті єдиний логістичний маршрут, по якому росіяни можуть організувати логістичне забезпечення свого окупаційного угрупування військ на Півдні України.

Читайте також: Окупанти "проклали" дорогу з Криму до Мелітополя "в обхід" наших "Точка-У" та M142 HIMARS
Залізничний маршрут по вісі Донецьк-Мелітополь, джерело зображення - twitter-профіль Tatarigami_UA

Для ілюстрації: "Кримський міст" був розрахований на щоденний трафік в 35,6 тисяч тонн вантажів по автомобільний та залізничній частинам сумарно. Це – еквівалент 20-25 ешелонів складом до 30 повністю навантажених вагонів на добу.

Волноваха до війни була розрахована на значно більший потік вантажів. Але тут рашистів "збентежила" та обставина, що від Волновахи до лінії фронту – лише близько 20 км, і їх важлива логістична артерія прострілюється навіть ствольною артилерією, не кажучи вже про M142 HIMARS або ж M270 та його "побратимів".

Наочна демонстрація вразливості Волновахи як ворожого залізничного вузла та актуальна лінія фронту в цьому регіоні, джерело зображення - twitter-профіль Tatarigami_UA

Цілком можливо, що росіяни в цій історії сподівались на "легку прогулянку", для "прискорення" якої вони однак виділили "елітну" 155-ту бригаду морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ. Але при спробі атакувати позиції ЗСУ біля Павлівки рашисти "неочікувано" для себе зазнали важкого розгрому, 155-ту бригаду довелось виводити з бою.

Командування армії РФ вирішило "наростити зусилля", і на додачу до уже побитої 155-тої бригади кинула також 40-ту бригаду морської піхоти ТОФ та формування із "приховано мобілізованих" "Каскад", усього до 5 БТГр. Але в підсумку за майже місяць боїв орки не змогли навіть взяти Павлівку під повний контроль, селище опинилось в "сірій зоні", його постійно обстрілюють окупанти. Про те, щоб "посунути" фронт за Вугледар, командування російських військ мову уже не веде.

Залишки рашистських військ, утилізованих під час боїв за Павлівку, джерело зображення - twitter-профіль Tatarigami_UA

Армія РФ в силу своєї "доктринальної інерції" опинилась в ситуації, коли майбутнє угрупування її окупаційних військ буквально "висить" на важливих залізничних вузлах, як то Волноваха або ж той же Мелітополь. В силу своєї "генетики" російські військові так і не змогли відмовитись від залізниці як головного засобу доставки вантажів.

Тому, очевидно, такий характер логістичної вразливості ворога буде одним із факторів, який визначатиме подальші дії Сил оборони України. В напрямку тих же Волновахи та Мелітополя.

Читайте також: Росія возить військові вантажі паромами та ВДК, і це "ідеальна" ціль для наших "катерів-камікадзе"