xcounter
#

Чому насправді не варто списувати 32 "небоєздатні" F-22, які ще можуть повоювати проти четвертого покоління

5877
F-22. Всі фото U.S. Air Force
F-22. Всі фото U.S. Air Force

Тема списання літаків для ПС США доволі болюча в контексті постійних суперечок з Конгресом

Повітряні сили США хочуть у 2024 році відправити на пенсію одразу 32 своїх літаків п’ятого покоління F-22A Raptor Block 2 – їх хотіли списати ще цього року, але Конгрес не дав "зелене світло". І, як кажуть у виданні Defense News, у сьогоднішніх реаліях важливо, щоб він і далі блокував запит на виведення з експлуатації цих літаків.

Головний аргумент проти списання цих винищувачів п’ятого покоління такий – наразі у ПС США склалася така ситуація, що "розкидуватися" і ось просто так відправляти на пенсію понад три десятки винищувачів аж ніяк не варто, тим паче сьогодні, в умовах хиткої безпекової ситуації у світі.

Читайте також: У ПС США хочуть списати сотні літаків у 2024 році: серед кандидатів є A-10 та F-22 і F-15

Тим паче, що наразі ПС США мають більш ніж вдвічі менше винищувачів, ніж у 1990 році, і в умовах вторгнення РФ в Україну, провокативних дій Китаю та ядерних амбіцій Ірану та Північної Кореї відмовлятися від літаків, які могли б ще послужити, не варто.

Загалом ситуація зі списанням цих 32 винищувачів F-22 наступна – у ПС США кажуть, що вони вже небоєздатні і використовуються тільки для навчання, і що вивільнені шляхом списання цих літаків кошти підуть на програму винищувача шостого покоління Next Generation Air Dominance (NGAD).

Водночас у виданні відзначають, що твердження про небоєздатність літаків лише частково відповідає дійсності, але водночас "навіть ці версії здатні перемогти будь-який винищувач противника четвертого покоління".

Та й навіть якщо їх і далі будуть використовувати тільки для навчання, то це теж буде непоганим варіантом. Бо інакше для цих завдань доведеться вивільняти інші літаки, яких і так не дуже багато – менш як дві сотні.

Ну і наостанок як загальний висновок по ПС США – що Конгрес насправді має "достатньо фінансувати" службу, щоб військо мало перевагу в повітрі "сьогодні і завтра", а не шукало компромісів щодо вивільнення коштів на ті чи інші проекти.

Читайте також: Жарт на 1 квітня вийшов з-під контролю: чому F-22 Raptor для Польщі за долар це гумор і що з Rosomak для України