xcounter
#

Чи справді у "Хезболли" можуть навіть Т-72, ЗРК "Бук" та балістичні ракети Scud

3349
Т-72 в розпорядженні одного із підрозділів "Хезболли", фото з відкритих джерел
Т-72 в розпорядженні одного із підрозділів "Хезболли", фото з відкритих джерел

Окреслюємо диспозицію по одному із учасників потенційного конфлікту на Близькому Сході

Нова "велика війна" на Близькому Сході виглядає більш ніж ймовірною, і тут можна дискутувати хіба що про строки і тригери "загоряння" нового конфлікту. На цьому тлі актуально хоч якось окреслити диспозицію навколо майбутнього конфлікту, опираючись на доступну інформацію у відкритому доступі.

Почати в даному випадку можна із "Хезболли", котра хоч і має статус парамілітарного угрупування та "проксі-сили" Ірану в регіоні, але по факту є для Ізраїлю значно небезпечнішим противником, аніж ХАМАС. Тим більш, що відповідні дані по "Хезболлі" аналітичний центр CSIS публікував ще у березні 2024 року, і за 6 місяців потому ці дані стають лише актуальнішими.

Читайте також: США з ФРН ще у 1980-х роках зробили попередника "Шахеда", а тепер хочуть до цього повернутись
Важка техніка в розпорядженні підрозділів "Хезболли", фото з відкритих джерел

Тут треба одразу зробити поправку на те, що автори CSIS збирали інформацію для цієї доповіді в тому числі з відкритих джерел, точність яких може викликати сумніви. Тому все наведене нижче слід просто брати до уваги, але розуміти, що не все там може бути точним до кінця.

Почнімо з того, що на думку експертів CSIS, підрозділи "Хезболли" можуть мати в своєму розпорядженні начебто навіть певну кількість танків Т-72 і Т-55, отриманих від Сирії та/або Ірану. У відкритому доступі є фотографії, які можуть підтверджувати факт наявності певної кількості бронетехніки у строю формувань "Хезболли".

За оцінками CSIS, "Хезболла" може мати в своєму розпорядженні до 120-160 тисяч реактивних снарядів та ракет, в переліку яких зазначаються навіть до 50 балістичних ракет "Скад". Повністю оцінка – нижче на інфографіці від CSIS.

Що стосується можливої наявності засобів протиповітряної оборони у "Хезболли", то тут оцінки звучать також дещо неочікувано.

Хоча кількісні показники не заявляються, але там стверджується, що це угрупування може мати в своєму розпорядженні навіть російські комплекси "Бук" та "Панцирь", не кажучи уже про ПЗРК радянського зразка та ЗУ-23-2, іранські ПЗРК та "баражуючу зенітну ракету" під позначенням "358". Деталі – також на інфографіці знизу.

Також мова і про те, що "Хезболла" може мати в своєму розпорядженні певну кількість ударних безпілотників іранського виробництва.

Ймовірна кількість у наявності – не завляється, але можемо припустити, що сама ймовірна наявність такого виду озброєння у "Хезболли" може також стати певним викликом для протиповітряної оборони Ізраїлю.

Читайте також: Основний виробник зброї РФ "Ростех" як наочний приклад проблем з переходом на "воєнні рейки"