xcounter
#

Чи може AH-64 Apache злітати зі стадіону та збивати БПЛА й вертольоти ворога

4026
 AH-64E Guardian збройних сил Республіки Китай (Тайвань), осінь 2023 року, джерело – twitter-профіль LarryWang
AH-64E Guardian збройних сил Республіки Китай (Тайвань), осінь 2023 року, джерело – twitter-профіль LarryWang

По застосуванню таких вертольотів у "польових умовах" є цікаві напрацювання, які в майбутньому можуть знадобитись Україні

В розпорядженні збройних сил Республіки Китай (він же Тайвань) є 29 ударних гелікоптерів AH-64E Guardian, які були замовлені за контрактом ще 2011 року за майже 2 мільярди доларів (за тодішнім курсом), і були поставлені протягом 2012-2018 років.

Військові Тайваню активно використовують свої AH-64E Guardian для проведення інформаційних заходів серед цивільного напрацювання. І також – мають значні напрацювання по формату, як ці ударні вертольоти використовувати у "польових умовах" при можливій повномасштабній агресії КНР. Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: У США суперечки щодо закупівель двох критично важливих ракет, одна з яких потрібна й Україні
AH-64E Guardian збройних сил Республіки Китай (Тайвань), осінь 2023 року, джерело – twitter-профіль LarryWang

Наприклад, як розповідають автори цього порталу, в рамках підготовки до одного із показових виступів тайванські військові нанесли на два свої AH-64E Guardian доволі незвичайний як для них малюнок із "зубами акули", які при цьому наче "пережовують" знищений танк (елементи цього малюнку можна побачити на двох фотографіях вище в цій публікації).

Оборонна доктрина Тайваню прямо передбачає, що у випадку вторгнення комуністичного Китаю тайванські збройні сили мають розосередити всю авіацію на імпровізовані майданчики. І в рамках таких заходів передбачається, що AH-64E Guardian злітатимуть з імпровізованих "вертодромів", облаштованих навіть на стадіонах та парках в урбанізованій місцевості.

AH-64E Guardian збройних сил Республіки Китай (Тайвань), джерело - Office of the President of Taiwan/Flickr

В оборонній доктрині Тайваню цим вертольотам відводиться важлива роль у відсічі майбутньому вторгненню КНР на цей острів, хоча формально основу парку ударних гелікоптерів Республіки Тайвань досі складають AH-1W Super Cobra (62 в наявності).

Основним для AH-64E Guardian вважається протитанковий функціонал, для чого ці вертольоти оснащені радаром N/APG-78 Longbow і керованими ракетами "повітря-поверхня" типу AGM-114L/M Hellfire.

Але цікаво, що військові Республіки Китай для своїх "Апачів" передбачають і функціонал по завданням ППО, а саме – збивати гелікоптери та БПЛА ворога безпосередньо на полі бою, в якості "побічного" завдання, виконуючи при цьому звісно головне – знищувати танки та інші наземні цілі ворога.

AH-64E Guardian збройних сил Республіки Китай (Тайвань) із підвішеними ракетами AGM-114L/M Hellfire та FIM-92 Stinger, заодно видно малюнок «зуби акули пережовують танк», осінь 2023 року, джерело - Youth Daily News

Щоб збивати дрони та вертольоти, тайванські військові на AH-64E Guardian передбачають використовувати ті самі Hellfire, які начебто здатні вражати малошвидкісні повітряні цілі. Окрім того, також передбачається використання ракет Stinger у форматі "повітря-повітря".

Всі вищевикладені речі по можливому формату "польового" використання AH-64 Apache можуть виявитись в майбутньому актуальні й для України. Бо по мірі надходження та постановки в стрій винищувачів F-16 для наших військових далі виникатимуть й оперативні можливості для нарешті оновлення парку нашої армійської авіації. Тим більш, що про бажання перейти саме на "Апачі" наші вертолітники розповідали західним ЗМІ ще взимку цього року.

AH-64E Guardian збройних сил Республіки Китай (Тайвань), джерело - Taiwan Military News Agency
Читайте також: Україна може отримати менше F-16 через Аргентину та Китай: ще один приклад тісного світу зброї