xcounter
#

Війна за клістрони: у Росії засудили на роки громадян, які намагались добути дефіцитні запчастини для українських ЗРК С-300

ФСБ знову нагадала Україні про вразливі місця обороноздатності
Зенітно-ракетний комплекс С-300 є основою протиповітряної оборони низки країн світу - включно з Україною
Зенітно-ракетний комплекс С-300 є основою протиповітряної оборони низки країн світу - включно з Україною
3792

У Росії знову повідомили про засудження людей, які працювали на Україну. Військово-політичному керівництву нашої країни вкотре слід замислитись, як нарешті позбутись сусідського промислового зашморгу у царині протиповітряної оборони

Ростовський обласний суд засудив росіянина Дениса Лобова до дев'яти років і шести місяців колонії і громадянина Вірменії Арарата Хачатряна до 10 років і п'яти місяців позбавлення волі за контрабанду в Україну радіолокаційного обладнання для зенітних ракетних систем С-300, визнавши їх винними у державній зраді і шпигунстві. Вони відбуватимуть своє покарання у колонії суворого режиму. Про це 28 липня повідомила російська агенція ТАСС з посиланням на Центр громадських зв'язків (ЦГЗ) ФСБ Росії.

С-300
Наша протиповітряна оборона досі залежить від нелегальних поставок пристроїв із РФ. Тож є нагальна потреба - вітчизняний ОПК має сам виробляти клістрони

За інформацією ФСБ, Хачатрян і Лобов в інтересах українського оборонно-промислового комплексу збирали відомості про клістрони, що входять до складу С-300, і передавали конкретні зразки виробів на Україну. Придбане радіоелектронне обладнання Лобов зберігав у підвалі свого будинку, де займався передпродажною підготовкою.

Читайте також: Клістрони до С-300: "Укроборонпром" звітує про "поглиблений ремонт" замість власного виробництва

У свою чергу, у березні 2020 роки Хачатрян прибув у Росію для чергової закупівлі клістронів і був затриманий. Бо "Хачатрян організовував незаконне переміщення клістронов в Україну через жителів російсько-українського прикордоння. Кінцевим одержувачем клістронів виступила державна компанія "Укроборонпром ", - повідомили у ФСБ.

Ось така фабула. Тепер - декілька штрихів до цієї новини.

Мі-24
Тривалий час виробником лопатей до гелікоптерів Мі-8 та Мі-24, основи авіації Сухопутних військ, була лише РФ

Є два напрямки, за якими з українського та російського боку триває особливе протистояння і де помітний особливий контроль з боку спецслужб Росії. Це закупівля лопатей для бойових гелікоптерів та надвисокочастних приладів для ЗРК та РЛС радянського виробництва.

Лопаті до тих же Мі-24, Мі-8, клістрони до ЗРК Бук та С-300 серійно виготовлялись саме у Росії

Ресурсні, тобто придатні для використання лопаті для гелікоптерів та надвисокочастотні прибори, відомі як клістрони, визначають спроможність виконання бойових завдань вертольотами армійськовї авіації та зенітними ракетними комплексами ЗС України.

Лопаті до тих же Мі-24, Мі-8, клістрони до ЗРК Бук та С-300 виготовлялись лише у Росії. Тож з початком російської агресії проти України отримати їх для українських гелікоптерів та ЗРК офіційном шляхом, звісно, стало неможливо.

Тому війни за отримання та переміщення до України лопатей та клістронів, власне, стали одними з традиційних залаштункових протистоянь оборонно-промислових угрупповань та спецслужб по обидва боки кордону.

Російська сторона була, по суті, завжди у виграшній ситуації. З огляду на можливість контролю чи не кожного комплекту лопатей чи набору клістронів, з російського боку регулярно організовувались і організовуються операції по так званій "ловлі на живця".

Мі-8
Лопаті до Мі-8 - дефицітний товар. Авіанавідник Збройних Сил України відпрацьовує наведення на ціль гвинтокрила Мі-8/Фото: прес-служба ООС

Коли відстежується увесь ланцюжок закупівлі - від першої зацікавленості до отримання грошей за дефіцитні елементи. Гроші, звісно, беруть авансом. Потім товар затримується при перетинанні кордону, або безпосередньо при його передачі покупцям, а усіх учасників оборудки - за грати. Деякі комплекти лопатей з відомими номерами, до речі, за такою схемою "продавалися" по декілька разів.

Мі-24
Мі-24П із новими лопатями виробництва "Мотор Січ" на випробуваннях у грудні 2020 рокуМі-24

З виробництвом лопатей для гелікоптерів нареші відбулися системні зрушення. Заявлено, що Україна нарешті зможе виготовляти їх самостійно. Лопаті від "Мотор Січ" до вертольотів Мі-24 прийняті на озброєння ЗСУ.

С-300
Розгортання українського зенітно-ракетного комплексу С-300

Проте з ситуація з клістронами і далі є трагічною. Як наслідок, вибудовуються схеми, де вже і з українського боку є ділянка каламутної води.

Тут варто згадати про 25 березня ц.р., коли Служба безпеки України провела спеціальний брифінг про чергову історію з клістронами, в якому взяли участь представники відомства та Офісу Генерального прокурора і де йшлося про "незаконне постачання військових товарів з РФ".

Клістрон
Клістрони, які везли з Росії до України. Фото з брифінгу СБУ у справі українських постачальників

Закупка клістронів у Росії - як у агресора - звісно, ніяк не може бути законною. Але ж і купляти їх немає більше де. Ось така реальність ...

Тоді на брифінгу Служби безпеки України було заявлено, що українські організатори та учасники схеми поставок клістронів з Росії в Україну "закуповували цю групу товарів (клістрони) за ціною у 30 тис. доларів, а продавали оборонним підприємствам – за 200 тис. доларів. Тобто ми бачимо, що про допомогу та відстоювання державницьких інтересів тут мова не йде".

Фрагмент переписки щодо окремих деталей закупівлі клістронів з березневого брифінгу СБУ

Може й так, хай вирішує слідство. Але, по суті, при знищенні будь-яких ланцюжків постачання дефіцитних елементів до ЗСУ варто дивитися на наслідки ширше.

Що визначає межу надприбутків у схемах, де, з одного боку, є загроза сісти за грати або тут, або там, а з іншого - реальний результат у вигляді відновленого і працюючого ЗРК С-300, який може стримати атаку російських крилатих ракет, наприклад, на дамби Дніпровського каскаду і убезпечити таким чином від катастрофічних наслідків? Яку систему координат обираємо при визначенні державницьких інтересів?

Пуски зенітних ракет з комплексу С-300ПТ ЗСУ на полігоні Державному випробувальному полігоні "Ягорлик" під час навчань "Об’єднані зусилля – 2020"

Але у будь-якому разі треба швидко і системно пройти власний шлях, аби позбутись ахілесової п'яти нашого ППО - залежності від російських клістронів.

Шляхів тут декілька. На виставці "Зброя та безпека" підприємства "Укроборонпрому" показували відновлені клістрони, але цього недостатньо з огляду на масштаб потреб зенітних ракетних військ. А те, що ще можна відновлювати - критично тане.

клістрон
Держпідприємство "Завод "Генератор" у попередні роки проводило ремонт клістронів КИУ-43 в інтересах Збройних Сил України. Номенклатура продукція заводу "Генератор, на фото зліва-направо: імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-5, багатопроменевий імпульсний підсилювальний клістрон UA КИУ-7 та клістрони КГ-3Р, КУ-137Р, КИУ-43Р

Також були показані нові розробки у цій царині - зокрема, від компанії "Радіонікс". Але щоб ці розробки пішли у серію - потрібна відповідна програма і готовість військових до нових рішень.

Також є домовленість з закордонними компаніями, аби вийти на швидке виготовлення НВЧ приладів для українських ЗРК - як тих, що стоять на озброєнні, так і для перспективних проєктів.

ЗРК
ЗРК "Бук-М1" Збройних сил України. Йому теж потрібні клістрони

Не відомо, що краще, але щось робіть і робіть це швидко. Бо і надалі будемо знову вимушено зважати на чергові реляції російської ФСБ про наслідки вдалої операції за підставною схемою "охота на живця".

Читайте також: Продавали клістрони всемеро дорожче: СБУ оприлюднила нові докази резонансної справи (відео)