xcounter
#

Великобританія хоче мати безпілотні САУ: вони повинні замінити 105-мм гаубиці L118​

1961
105-мм гаубиці L118​
105-мм гаубиці L118​

Від безпілотних транспортних платформ та роботів-танків справа йде вже до безпілотних гаубиць

Міністерство оборони Великобританії повідомило, що розглядає ймовірність заміни 105-мм гаубиць L118 на безпілотні самохідні артилерійські установки.

Так, Джон Хоукс, голова підрозділу Land Warfare у Janes, опублікував у Twitter слайд з брифінгу Лабораторії оборонної науки та технологій Великобританії (Dstl) з концепцією безпілотної САУ на чотириколісному шасі.

Читайте також: БМП Bradley, які керують озброєними роботами: у США розпочалися бойові випробування роботизованих платформ

Схожу концепцію можна побачити в інших конструкціях безпілотних наземних транспортних засобів, наприклад, у платформі Multi-Mission Unmanned Ground Vehicle (MULE), що створювалася для Армії США. Такі типи платформ передусім мають забезпечувати високу мобільність на різних типах місцевості.

Концепція безпілотної САУ під назвою Lightweight Fires Platform (LFP) включає в собі гармату та бортову укладку боєприпасів зверху на шасі, а також щось на кшталт автомата заряджання (виділено червоним кольором). Відомо, що у Dstl для такої САУ вивчають ймовірність встановлення зброї різних калібрів, а також застосування пов’язаної з нею боєприпасів.

Як стверджується на слайді, ця концепція виникла в результаті трирічного дослідження, спрямованого на пошук наступника 105-мм гаубиці L118. Ймовірно, LFP є частиною ініціативи, відомої як програма Close Support Fires.

105-мм гаубиця L118
105-мм гаубиця L118

У плані оборонного обладнання Міноборони Великобританії на 2019 рік ця програма згадувалася як така, що має забезпечити значне якісне покращення артилерійських можливостей, яке забезпечує більшу маневровість, дальність та летальність для підтримки бойових підрозділів з 2026 року.

Читайте також: "Богданою" по десанту противника: як можна застосувати САУ для берегової оборони