xcounter
#

У 2022 році на "ветеранах" B-1B Lancer протестують гіперзвукову зброю

1108
Бомбардувальник B-1B Lancer
Бомбардувальник B-1B Lancer

Ці бомбардувальники будуть перебувати в строю до того часу, поки їх не замінять новітні B-21

Boeing планує розпочати випробування нових можливостей гіперзвукової зброї для бомбардувальників B-1B Lancer у вересні наступного року.

Таким чином, поки ПС США нещодавно завершили процес списання майже двох десятків цих бомбардувальників, літаки, що залишилися, можуть невдовзі отримати нову гіперзвукову зброю.

Читайте також: Повітряні Сили вперше за 2021 рік провели дозаправку в повітрі фронтових бомбардувальників Су-24М (відео)
B1-B Lancer бомбардувальники
Бомбардувальник B1-B Lancer

Таке оновлення флоту B-1B Lancer можна розглядати не тільки як бажання мати відповідь на загрози з боку РФ та Китаю, але й також забезпечити прикриття для флоту B-52H Stratofortress, готовність якого буде знижена через програму переоснащення цих бомбардувальників новими двигунами.

Двигун F130 бомбардувальник B-52
Двигун F130 від Rolls-Royce, яким будуть переоснащувати бомбардувальники B-52

Деталі щодо планів перетворити B-1B Lancer на "ракетну вантажівку" для нової гіперзвукової зброї з’явилися нещодавно під час виступу офіційних представників Boeing.

"Гіперзвук" для цих бомбардувальників стане ключовим аспектом збереження їх актуальності до того часу, поки новітні B-21 не поповнять у достатній кількості флот бомбардувальної авіації ПС США.

Так, у B-1 буде відновлена можливість перевезення зовнішнього озброєння часів "холодної війни". Роботи з реактивації вузлів підвіски вже фактично розпочалися.

Спочатку пропонувалося, що бомбардувальник буде нести до 12 дозвукових крилатих ракет AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) або ж протикорабельних ракет AGM-158C великої дальності.

Гіперзвукова ракета
Гіперзвукова крилата ракета AGM-183A ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon)

Тепер планується, що ті самі базові "інтерфейси" озброєння будуть адаптовані для гіперзвукових ракет – ймовірно, йдеться саме про ARRW. Саме ця ракета, попри низку невтішних тестів, має стати основною гіперзвуковою зброєю для Повітряних сил США.

Читайте також: В США з транспортних літаків роблять сурогатні бомбардувальники (відео)