xcounter
#

Тисячі мініатюрних "крилатих ракет", щоб знищити ворожу ППО: деталі амбітного проекту ВМС США

15112
Тисячі мініатюрних "крилатих ракет", щоб знищити ворожу ППО: деталі амбітного проекту ВМС США

У США хочуть оснащувати свою армію "роями" безпілотників, але перед цим треба вирішити декілька проблем

Військово-морські сили США працюють над створенням та розгортанням рою з тисячі невеликих безпілотників, що передусім буде використовуватися для подавлення протиповітряної оборони противника. Про це розповідають у MIT Technology Review.

Як відзначають у виданні, вони познайомилися з бюджетними документами служби, які розкривають амбітні плани зі створення "роїв" дронів – у документах розкриваються деталі декількох проектів, про які раніше не повідомлялося, зокрема безпілотні літальні апарати, які створюються під проектом під назвою Super Swarm.

Читайте також: Флот США хоче запускати рої дронів з безпілотних кораблів та підводних човнів
рій бпла
У США активно тестують "ройові" можливості безпілотників

У ВМС США вже досягли значних успіхів у напрямку "ройового" застосування дронів, зокрема у 2016 році було продемонстровано рій з 30 дронів. А в квітні 2021 року рій безпілотників ВМС США вперше завдав удару по кораблю під час військових навчань – такі БПЛА були оснащені декількома кілограмами вибухівки, перетворюючи їх на "мініатюрні крилаті ракети".

крилата ракета
У ВМС США у рої дронів вбачають такі собі "крилаті ракети класу "міні"

У випадку з ворожими кораблями, такий рій дронів може атакувати з різних сторін, намагаючись щонайменше пошкодити критично важливі системи корабля, зокрема зброю та антени радарів.

У планах ВМС США – рої дронів, які будуть запускатися з низки носіїв: кораблів, підводних човнів, літаків і наземних транспортних засобів, – і матимуть різне корисне навантаження – вибухівку, датчики, засоби РЕБ тощо.

Водночас у рамках концепції "ройового" застосування дронів наразі необхідно вирішити дві проблеми. Першу – з обмеженим радіусом дії такої зброї, яка вже розв’язується у рамках програми DEALRS, яка полягає у створенні більших "материнських" БПЛА, які будуть нести менші дрони.

Друга – це вартість, бо такі БПЛА мають бути доступними – цю проблему вирішують у проекті під назвою MASS, який передбачає використання 3D-друку та цифровий дизайн для створення дешевих безпілотників у великих кількостях.

Крім того, у ВМС США також хочуть мати складну систему управління для своїх дронів, яка вже передбачає спільне планування і розподілення задач між БПЛА-членами такого "рою", а також хочуть спростити роботу операторам "роїв" і зробити їх автономнішими.

Читайте також: Новий рівень застосування: у Великобританії перевіряють, як це – керувати шістьма БПЛА з одного планшета