xcounter
#

США працюватимуть ще 2 роки, щоб у них з’явилась тактична ракета на заміну ATACMS

6697
Один із епізодів випробувань системи Precision Strike Missile, зображення з відкритих джерел
Один із епізодів випробувань системи Precision Strike Missile, зображення з відкритих джерел

Щоб поставити новітній ракетний комплекс на озброєння, американцям доведеться відстріляти понад півтори сотні передсерійних ракет

Армія США дала замовлення компанії Lockheed Martin на поставку 54 новітніх ракет Precision Strike Missile (PrSM) загальною вартістю 77,4 мільйонів доларів. Строк поставки цих ракет не розкривається, лише відомо, що вони потрібні для додаткового циклу випробувань за програмою PrSM. Про це пише портал Shephard.

Автори публікації пишуть, що станом на зараз Пентагон розраховує завершити роботи по першому поколінню ракет Precision Strike Missile (Increment 1 PrSM) до 30 вересня 2025 року. І це насправді на 2 роки пізніше, аніж планувалось початково – за попередніми планами Пентагону, уже в 2023 році PrSM уже мала бути прийнята на озброєння, для замінити оперативно-тактичного ракетного комплексу MGM-140 ATACMS.

Читайте також: Крилатою ракетою з Ан-26 чи Іл-76: у США нагадали елегантне рішення Rapid Dragon
Один із епізодів випробувань системи Precision Strike Missile, зображення з відкритих джерел

В грудні 2021 року Армія США уже давала замовлення на "установчу партію" в 110 ракет PrSM, необхідних для проведення циклу випробувань.

Якщо "доплюсувати" уже видане замовлення на ще 54 одиниці Precision Strike Missile – американцям буде потрібно відстріляти понад 160 ракет, щоб завершити випробування та прийняти на озброєння перше покоління свого новітнього ОТРК. Також американські військові уже запросили на 2023 рік додаткові 213 мільйонів доларів для продовження робіт по PrSM.

Окремо варто додати, що американські військові уже розраховують до 2030 року отримати на озброєння три версії комплексу Precision Strike Missile: Increment 1 – для стрільби на дальність 500 км по нерухомим цілям, Increment 2 – для стрільби на таку ж дальність по рухомим цілям, Increment 3 ER – для стрільби на дальність до 700- 800 км. Перший дослідний зразок модифікації Increment 2 має вийти на льотні випробування в 2024-2025 роках.

Платформою для запуску Precision Strike Missile виступатиме M142 HIMARS, один пусковий блок вміщатиме в себе 2 ракети цього типу.

Запуск перспективної високоточної керованої ракети PrSM з ракетної системи HIMARS, фото ілюстративне
Читайте також: Які проблеми можуть виникнути в армії РФ, якщо Путін накаже застосувати тактичну ядерну зброю