xcounter
#

Скільки людей в РФ можуть бути задіяні у виробництві зброї, і що по верстатам

4605
Цех російського виробника танків "Уралвагонзавод", ілюстративне фото довоєнних часів
Цех російського виробника танків "Уралвагонзавод", ілюстративне фото довоєнних часів

Де у цих даних може бути частка статистичних неточностей, а де може бути виразник об’єктивних тенденцій

Американська аналітична установа Jamestown Foundation опублікувала огляд свого наукового працівника Павла Лузіна, де той спробував оцінити дві речі – скільки людей зараз в Росії можуть бути залученими до роботи військово-промислового комплексу, і чи має російська "оборонка" власне виробництво верстатів, необхідних для виготовлення зброї у війні проти України.

Дані були взяті з офіційної статистики, огляд був скоріше спробою бодай поверхово оцінити стан справ у російському ВПК. Однак ця публікація все рівно є важливою, бо дає можливість "відштовхуватись" від наведених даних для оцінки справ у російській індустрії виробництва зброї.

Читайте також: У ГУР МОУ назвали обсяги виробництва у РФ Shahed-136 та строк, коли ворог повністю їх локалізує
Процес виробництва снарядів на потужностях російського ВПК, ілюстративне фото з відкритих джерел

Повний текст публікації Jamestown Foundation можна прочитати за цим посиланням, ми звідти виділимо найбільш важливі моменти. Російська офіційна статистика не наводить дані по кількості працівників у збірному сегменті "військово-промисловий комплекс", однак наводить дані за видами промисловості, які можуть бути причетні для виробництва зброї проти України.

Останні опубліковані дані стосуються взагалі 2022 року, і звідти випливало, що для роботи російського ВПК могло бути залучено загалом 1,22 мільйони працівників з різних сегментів промисловості. А от якщо розбиратись за власне сегментами, то там виходить дуже цікавий розподіл:

  • 352 тисячі працівників задіяні у сфері "комп’ютери/електронні та оптичні прилади";
  • 264,9 тисяч працівників – "виробництво літаків, космічних апаратів та супутнього обладнання";
  • 235,7 тисяч працівників – "виробництво інших готових металевих виробів";
  • 225,1 тисяч працівників – "основні хімічні продукти, добрива та пластмаси";
  • 137,4 тисячі – "виробництво іншого транспорту";
  • 7,1 тисяча працівників – "виробництво верстатів".
Загальна чисельність працівників за сегментами в російському ВПК, наводить Jamestown Foundation

Автори огляду наголошують, що наведена вище офіційна статистика не дає розуміння за багатьма параметрами, наприклад вік чи рівень кваліфікації працівників. Але, мовляв, це дає розуміння, що в Кремля начебто нема достатньо кадрового ресурсу, щоб вийти на бажаний обсяг виробництва для війни проти України. Бо у 2017 році кількість задіяних працівників у наведених вище сегментах складала 1,3 мільйони осіб.

Що стосується індустрії виробництва верстатів в РФ, необхідних для "оборонки", то тут офіційна статистика видає такі цікаві цифри. Мовляв, якщо у 2017 році було виготовлено всього 4495 верстатів, то за січень-листопад 2023 року – вже 7734 верстатів.

При цьому, як стверджує Лузін, російська офіційна статистика стверджує, що "імпортозаміщення" в сегменті виробництва верстатів відбувається успішно, і що така продукція при цьому дешевшає, хоча це нонсенс і мало би бути навпаки – тобто по мірі "імпортозаміщення" вартість продукції мала би рости.

Обсяг виробництва верстатів у РФ, наводить Jamestown Foundation

Описаний парадокс дає підстави припускати, що росіяни можливо в обхід санкцій імпортують цілі верстати, але й також і окремі важливі вузли та агрегати, необхідні для складання верстатів уже безпосередньо на території РФ.

В свою чергу, від Defense Express наголосимо, що в наведених вище даних насправді є прогалини й за іншими параметрами. Наприклад – як коливання за кількістю працівників у тих чи інших сегментах може впливати саме на продуктивність роботи російського ВПК. Але водночас, там ми можемо простежити і чітку тенденцію – РФ може мати перевагу над Україною і в плані кількості кадрів, які може залучити до виробництва зброї.

Відповідно, якщо уже говорити про розгортання оборонної індустрії в нашій країні, то слід говорити зокрема і про те, що нашій "оборонці" необхідно забезпечити якісну перевагу над рашистським ВПК в плані продуктивності роботи.

Виробництво танків на "Уралвагонзаводі", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Поляки оцінили, чи могла РФ зробити 1500 танків в 2023 році, і ось що вийшло