xcounter
#

Скільки коштує одна сучасна ракета AIM-9X і кому США будуть постачати 100 ракет аж до 2030 року

5181
MQ-9 Reaper з ракетою AIM-9X. Фото: U.S. Air Force
MQ-9 Reaper з ракетою AIM-9X. Фото: U.S. Air Force

Сучасна зброя коштує не дешево, і ціна AIM-9 – чергове підтвердження цієї тези

Нещодавно стало відомо, що Канада у рамках оборонної допомоги передасть Україні 43 ракети класу "повітря-повітря" AIM-9 Sidewinder, які, судячи з усього, будуть адаптовані під наявні у Повітряних Силах ЗСУ на озброєнні радянські літаки.

Конкретний тип ракет, які нам передасть Канада, не уточнювався. Водночас у контексті передачі нам ракет AIM-9 розглянемо таке питання – а скільки може коштувати сьогодні ця ракета в сучасній версії і як довго на такі ракети може чекати замовник.

Читайте також: Україна вперше офіційно купуватиме ЗРК в США, але це той випадок, коли ціну NASAMS рахувати зарано
AIM-9X ракета
Ракета AIM-9X, фото USN

У відкритих джерелах станом на 2019 рік можна знайти таку інформацію – ракета у версії AIM-9X Block II коштує понад 381 тисячу доларів (38,1 млн доларів за 100 ракет, AIM-9X Block II Plus – понад 399 тисяч (понад 39 млн за 100 ракет), тренувальна ракета – понад 209 тисяч (понад 20,9 млн за 100 ракет).

Разом з тим, через декілька років ціні значно виросли, і в рамках оборонного замовлення США на 2021 рік вартість ракет AIM-9X коливалася від понад 430 тисяч доларів для ВМФ і до 472 тисяч доларів для Повітряних сил.

Водночас якщо ми говоримо про приклад Канади, то ще три роки тому, у 2020 році, Канада погодила закупівлю 50 ракет класу "повітря-повітря" у версії AIM-9X Block II. Але в цьому випадку виділити вартість ракет окремо важко, бо вони були закуплені у рамках контракту одразу на 862,3 млн доларів, в якому, крім AIM-9X, була також низка інших ракет та обладнання для літаків.

Тому для розуміння цін новітніх AIM-9X для союзників можемо згадати "свіжіший випадок" – на початку 2023 року міноборони Тайваню підписало контракт на закупівлю 100 новітніх ракет AIM-9X Block II Sidewinder – разом з чотирма тактичними блоками наведення, а також супутніми послугами ці ракети обійшлися країні у понад 80 млн доларів з доволі розтягнутими термінами постачання – аж до 2030 року. І тому тут в цілому можна говорити про цінник не менший, ніж для США у 2021 році, і реалії сьогодення такі, що сучасна ракета "повітря-повітря" малої дальності цілком реально може коштувати не одну сотню тисяч доларів.

Читайте також: Щоб швидше постачати зброю союзникам і не "губити" по 3 млрд у ВМС США створюють нову структуру MARCC