xcounter
#

Щоб ворог не міг обдурити у соцмережах, у США мають програму, яку хочуть ставити навіть у командні пункти

2614
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD

США приділяють більше уваги боротьбі з дезінформацією і фейками, і тестують спеціальну програму на базі штучного інтелекту, яка допоможе відрізняти брехню, яку розповсюджує противник

Військові США хочуть мати можливість швидко відрізняти так звані діпфейки чи виявляти діяльність ботів у соцмережах, і з цією метою вони тестують спеціальну програму на базі штучного інтелекту, яка допоможе військовим відрізняти фейкові "вкиди" противників і загалом позитивно вплине на інформування командирів в тому чи іншому регіоні, розповідає видання Defense News.

Така програма має назву Data Robot, і її вже тестували на випробуваннях Cyber Quest, що проходили у липні цього року, а також Pacific Sentry, які проходили на Гаваях.

Читайте також: Дрон зі штучним інтелектом, який вбив оператора: правда чи вигадка
кібербезпека
Фото: Staff Sgt. Felicia Jagdatt, U.S. Army

Ця програма передусім позиціонується як така, що має допомогти в інформуванні польових сил. "Ми хочемо дати командирам правильну інформацію у потрібний час, щоб ми могли впливати на ворога. Це і є наша мета", — заявив полковник Армії США Бретт Ріддл, який є директором Cyber Battle Lab.

Як стверджується, згодом програму Data Robot можна буде інтегрувати у командні пункти, щоб військові могли миттєво отримувати ту чи іншу інформацію, але перед тим розробники мають усунути деякі несправності.

З боку Defense Express відзначимо, що сьогодні можливість якомога швидше відрізнити фейкову інформацію від реальних фактів надзвичайно важлива в умовах, коли фейки досить швидко розповсюджуються ворогом по всіх можливих каналах, передусім у соцмережах.

Як приклад тут можна поставити досить свіжий випадок про те, як російська пропагандистська "сітка" рознесла фото ніби "вагнерівського" бійця поблизу кордону з Польщею, роздмухуючи таким чином ситуацію на фоні ситуації з білоруськими гелікоптерами, які порушили польський кордон.

Як виявилося, росіяни зробили доволі таки примітивний фейк, який одразу викрився: взяли фото польського військового, відзеркалили його, прифотошопили флаг рф та "вагнерівський" шеврон.

Ймовірно, програма Data Robot може бути використана, наприклад, для надшвидкого аналізу ворожих публікацій з фото та відео ураженої техніки, визначаючи, де йдеться про "шостий ракурс однієї і тієї ж знищеної машини", а те за знищений танк видається фото машини, яка десять років тому потрапила в аварію на іншому кінці світу.

Тож за умови дійсно ефективної роботи, програми Data Robot можуть знайти місце буквально "на полі бою", де військові вигадають, як пристосувати такий штучний інтелект для виконання тих чи інших завдань.

Читайте також: Іспанці за два роки "з нуля" зробили круту систему зі штучним інтелектом, щоб збивати ворожі дрони