xcounter
#

Що за ударні дрони мають рашисти, і яким саме могли ударити по лікарні в Херсоні

8596
Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів
Російський розвідувально-ударний безпілотник "Орион", ілюстративне фото довоєнних часів

Окупанти на фронті використовують не тільки «дрони-камікадзе», але й «класичні» розвідувально-ударні БПЛА, і про це варто нагадати окремо

Увечері 16 березня російські загарбники вчергове обстріляли Херсон, під удар потрапила лікарня. Оперативне командування "Південь" в своєму зведенні не стало наводити тип озброєння, який застосували рашистські терористи. Натомість Херсонська ОВА зазначила, що для цього обстрілу російські окупанти застосували саме ударні безпілотники, без вказівки на тип і кількість.

Коли йде мова про ударні безпілотники росіян, що застосовуються для ударів по об’єктам на фронті чи по цивільній інфраструктурі, то зазвичай згадуються ворожі дрони-камікадзе типів Shahed-136, "Ланцет" або рідше згадуваний Zala-Куб. Але тут варто нагадати, що рашисти мають також і "класичні" розвідувально-ударні БПЛА, які виготовляються однак "дрібносерійно" або взагалі "кустарно".

Читайте також: Стала відома бойова частина російського дрона-камікадзе "Ланцет" - це інженерний заряд КЗ-6
Рашистський БПЛА "Форпост", ілюстративне фото з відкритих джерел

Зокрема, армія РФ має безпілотник "Форпост", що спочатку мав чисто розвідувальне призначення, обсяг серійного виробництва складає орієнтовно 100 одиниць. В 2021 році російські військові показали й "кустарну" переробку цього БПЛА на ударну версію, що може нести 1-2 авіабомби типу КАБ-20.

Перша презентація такого "кустарного" ударного БПЛА відбулась ще під час навчань "Запад-2021". Після 24 лютого 2022 року про цей рашистський "виріб" у відкритих джерелах можемо знайти згадку про те, що ЗСУ збили мінімум п’ять таких безпілотників, протягом червня-грудня 2022 року. І також – що росіяни самі розбили два свої "Форпости" - у липні 2022 року, коли дрон упав на житлові будинки в Таганрозі, і в січні 2023 року, коли такий БПЛА із підвішеними КАБ-20С упав після зіткнення із ЛЕП в Бєлгородській області.

Рашистський БПЛА "Форпост" скидає КАБ-20С під час навчань "Запад-2021", фото ілюстративне

Ще один тип рашистського безпілотника, про який тут варто згадати – розвідувально-ударний "Орион", також має позначення "Иноходец". Станом на початок 2022 року армія РФ мала один безпілотний комплекс цього типу, в складі якого було три БПЛА. Один безпілотник у квітні минулого року збила наша ППО, ще один дрон рашисти розбили самі, і тут здавалось, що ворог сам своїми руками поклав кінець проекту, який до повномасштабної війни позиціонувався як "аналог Bayraktar TB2".

Втім, влітку 2022 року рашисти спочатку заявили про виробництво нових екземплярів БПЛА типу "Орион", і навіть виклали у відкритий доступ відповідні фотографії. А осінню та зимою минулого року ворог знову почав застосовувати такі розвідувально-ударні дрони в небі над Херсонщиною, на рахунку нашої ППО – мінімум два російські "Оріони", збиті наприкінці вересня та наприкінці грудня 2022 року відповідно.

Процес виробництва рашистського ударного безпілотника "Орион" на заводі "Кронштадт", постановочне фото рашистів зразка червня 2022 року
Читайте також: Перу відмовилось від контракту з "Антоновим" на Ан-178 для свого МВС, та шукатиме новий літак – ЗМІ