xcounter
#

Румунські "Балалайки" проти "Калібрів", зброя для ударів по РФ та перший знищений "Терминатор": новини й події тижня війни від Defense Express

2339
Румунський МіГ-21 (фото: Forţele Aeriene Române)
Румунський МіГ-21 (фото: Forţele Aeriene Române)

Про "Балалайки" проти російських "Калібрів", архаїчні Ту-141 "Стриж" як зброя для ударів по території РФ та інші події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Румунія на перехоплення "Калібрів" відправила пару "Балалайок"

Відповідно до повідомлення міністерства оборони Румунії, в якому стверджується, що крилаті ракети "Калибр", якими РФ атакувала України, не заходили у повітряний простір країни, зазначено що для забезпечення безпеки були направлені два винищувачі МиГ-21.

Читайте також: Чи дійсно РФ почала використовувати надводні БПЛА та атакувала міст через Дністровський лиман (оновлено)
мир-21 румунія
МіГ-21 LanceR з Magic 2, також добре видно пояснення, чому МіГ-21 називають "Балалайка" (фото: Plane Spotters Bacău)

"О 10:38 два літаки МіГ-21 LanceR повітряних сил Румунії зі складу бойової служби Повітряної поліції під командуванням НАТО, які в цей час виконували навчальний політ, були перенаправлені в північний район Румунії для можливої відповідної реакції", - йдеться у повідомленні. Чим саме Бухарест міг перехопити крилаті ракети – у нашому матеріалі.

Архаїчний "Стриж" як зброя для ударів по РФ

Як тільки у відкритих джерелах з’явились перші вказівки, що Україна для ударів по військових цілям на території РФ і в тимчасово окупованому Криму може використовувати перероблені радянські БПЛА типів Ту-141 та/або Ту-143, це викликало певний фурор. Головним чином – через ідеологію такої зброї.

Ту-141 "Стриж"
Ту-141 "Стриж", фото ілюстративне

Тепер же ми маємо перший підтверджений факт застосування саме Ту-141 "Стриж" для ударів по військових об’єктах РФ. Хоч цю атаку, на перший погляд, і складно назвати результативною. Розповідаємо деталі про те, як ЗСУ з архаїчних Ту-141 "Стриж" зробили зброєю для ударів по об’єктам біля Москви.

Рашисти сховали свою "Осу" в напівзруйнованій будівлі, але Excalibur ефектно знайшов свою ціль

Високоточний боєприпас M982 Excalibur продовжує свою роботу з ефективної утилізації озброєння та військової техніки російського окупаційного війська – цього разу ціллю для 155-мм снаряду став російський зенітний ракетний комплекс.

Так, у мережі з’явилося відео ураження російського ЗРК 9А33БМ3 "Оса-АКМ", який було знищено в Донецькій області.

Рашисти вперше втратили свій БМПТ "Терминатор", який не впорався зі своєю головною задачею

Збройні Сили України додали до списку знищеної техніки російського окупаційного війська новий зразок – у мережі з’явилися фото та відео з "демілітаризованою" російською бойовою машиною підтримки танків БМПТ "Термінатор", яку наші військові дістали в районі Кремінної, що в Луганській області.

Водночас також варто зауважити, що разом з БМПТ "Терминатор" також було підбито й два танки окупантів: новітній Т-90М "Прорив з мінним тралом, а також Т-80БВМ.

Як так вийшло, що Канада дала для ЗСУ лише чотири Leopard 2, хоча має 82 таких танки

5 лютого 2023 року, Канада оголосила про відправку в Україну першого із чотирьох танків Leopard 2, виділеного для ЗСУ в рамках "танкової коаліції". На наших теренах таку новину зустріли без особливого ентузіазму, і на таке були свої об’єктивні підстави. Як приклад – Канада як члена НАТО країна G7 із високою концентрацією української діаспори могла би дати й більше танків. Тим більш, що канадська армія "на папері" має 82 танків типу Leopard 2, то в теорії могла би виділити для України більше західних ОБТ.

Leopard 2A6M
Канадський Leopard 2A6M, зображення - Canadian Army Today

Але якщо ми задамось питанням "а чому ж Канада нам дала лише чотири танки", і що взагалі з танками в канадській армії, то нас очікує дуже багато специфічних нюансів.

Читайте також: Одна з країн могла передати Україні свої 18 орендованих Leopard 2, але вирішила залишити їх собі