xcounter
#

Росія систематично застосовує проти України фосфорні та касетні боєприпаси: у ООН визнають це військовим злочином

Пуск ОТРК "Искандер-М"
Пуск ОТРК "Искандер-М"
2835

Зіткнувшись із значним опором України на місцях, Росія все більше покладається на повітряні бомбардування, обстріли міст та цивільного населення з застосуванням заборонених видів боєприпасів. Застосування такої зброї може бути прирівняне до військових злочинів, наголошують у ООН.

Зіткнувшись із значним опором України на місцях, Росія все більше покладається на повітряні бомбардування. З моменту початку вторгнення щонайменше 67 українських міст зазнали обстрілів, авіаударів та інших снарядів, деякі з них атакували продовж деількох днів.

Видання New York Times навело дані про тривалість обстрілів та повітряних атак на міста України. Дані за 11 березня. Тож по основним містам на поточний момент пікі обстрілів будуть значно вище...

При цьому навіть бомбардування не приносять ворогу очікуваного ефекту. Спротив триває, ключові міста захищені, досягнення політичних цілей завдяки агресії виглядає примарливим. Тож для збільшення тиску на українців, агресор перейшов чергову межу і почав застосовувати заборонені типи бойових частин у артилерійських, ракетних та авіаційних засобах враження.

Читайте також: Комплекс "Точка-У": як відрізнити цю небезпечну техніку
Обстріл Попасної

Так, вночі з 12 на 13 березня Росія обстріляла Попасну на Луганщині забороненими фосфорними боєприпасами. Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що Росія використовує заборонену зброю. Білий фосфор викликає не просто опіки, а глибокі рани, починаючи від ураження кісток до змертвіння тканин.

Додаткові протоколи 1977 року до Женевської конвенції забороняють застосування боєприпасів з білим фосфором, якщо цивільні особи через це наражаються на небезпеку.

Окрім фосфорних, росіяни також використовують і касетні боєприпаси. Тиждень тому українські військові опублікували кадри, на яких видно, що балістичні ракети малої дальності "Іскандер" 9К720 оснащені кластерними боєголовками, що має можливість покривати великі площі за рахунок суббоєприпасів.

На фотографії зображено циліндр, навколо якого розміщуються лотки з уламковими боєприпасами у бойовій частині "Іскандера".

Сфотографована ракета була збита українською протиповітряною обороною, а її залишки впали у Краматорську на Луганщині. Ймовірно, місто було ціллю збитої ракети.

Пускова ОТРК
Пускова ОТРК "Искандер" з двома балістичними ракетами, фото ілюстративне

За оцінками, з початку війни росіяни випустили не менше 670 крилатих та балістичних ракет по українським цілям, головно - по містам та цивільним об'єктам. Цей арсенал коштував Росії приблизно 2,5 мільярда доларів.

Наслідки ракетного нападу на Міжнародний центр миру та безпеки на західній Україні вранці в неділю, 13 березня.

Частина з випущених по Україні ракет була саме з касетними бойовими частинами. Касетні бойові частини ракет, авіабомб і артилерійських снарядів складаються з сотень вибухонебезпечних малих бойових елементів. Ці елементи розкидаються великою територією. Далеко не всі з них вибухають при ударі. Вони можуть підриватися згодом, при найменшому контакті з такими бойовими елементами.

Касетні боєприпаси було заборонено на Дублінській конференції у 2008 році. 111 держав підписали цю угоду, але не Росія. Проте Росія зобов'язана дотримуватися міжнародного гуманітарного права, зокрема, заборони на невиборкові атаки.

Управління ООН з прав людини вже заявило про наявність достовірних повідомлень щодо застосування Росією касетних боєприпасів в Україні. Від імені ООН у п'ятницю було заявлено про "достовірні повідомлення" щодо застосування російськими військами касетних боєприпасів у населених пунктах України, і що "невибіркове застосування такої зброї може бути прирівняне до військових злочинів".

Росія зобов'язана дотримуватися міжнародного гуманітарного права, зокрема, заборони на невиборкові атаки.

Управління ООН має в своєму розпорядженні десятки свідків у країні, і очікується прибуття ще більшої кількості спостерігачів та свідків, як тільки почне працювати комісія, створена женевською Радою для розслідування військових злочинів.

ракетні удари
Невибіркове застосування засобів враження РФ проти цивільних об'єктів в Україні

"Широке використання касетних боєприпасів у населених районах несумісне з принципами міжнародного гуманітарного права, що регулюють ведення бойових дій", - заявила журналістам у Женеві прес-секретар Управління ООН з прав людини Ліз Тросселл.

"Ми нагадуємо російській владі, що спрямовані атаки проти цивільного населення та цивільних об'єктів, а також так звані площадні бомбардування міст та сіл та інші форми невибіркових атак заборонені міжнародним правом і будуть прирівняні до військових злочинів," - наголосили в ООН.

Читайте також: ЗСУ знищили на Чернігівщині одразу дивізіон ОТРК "Искандер" рашистів