xcounter
#

Росія готова воювати на цифровому полі бою: Україні тут протистояти немає чим

З'єднання ЗС Росії почали отримувати системи "Електронного атласу"
Цифрові можливості армії РФ - нові виклики для України
Цифрові можливості армії РФ - нові виклики для України
5580

На тлі фактичного гальмування усіх проєктів автоматизації у Збройних силах України, ворог активно готується до того, аби воювати на цифровому полі бою.

Низка статей у російських ЗМІ, включно з публікацією Заоблачный атлас: от крылатых ракет защитят электронные карты привернули увагу нашої редакції, зважаючи на особливу важливість теми, пов’язаної з посиленням потенціалу армії ворога, яка зробила ставку на цифровий формат - як одну зі складових загального підвищення бойових спроможностей. Це те, що системно ігнорується в наших Збройних силах.

Отже, що важливого робить ворог?

Читайте також: Росія хоче воювати швидко і автоматизує управління військами: ворог робить, ми - дискутуємо
цифрова карта
ЕАСО ГПИ – один з найбільш амбітних цифрових проектів російського військового керівництва

Дивізії ППО у Ленінградській та Калінінградській обл. першими отримали автоматизовану систему роботи з топографічними картами, 3D-моделями та супутниковими знімками місцевості – Єдину автоматизовану систему забезпечення геопросторовою інформацією (ЕАСО ГПИ). Тепер командири полків та д-нів ППО у режимі реального часу зможуть вибрати найефективніші та безпечніші позиції для зенітних систем, та за хвилини розрахувати, звідки супротивник завдасть удару. ЕАСО ГПИ радикально збільшить можливості російської ППО.

ЗРК С-400
МО РФ вирішило спочатку оснастити ЕАСО ГПИ з'єднання ППО

МО вирішило спочатку оснастити ЕАСО ГПИ з'єднання ППО. Першими комплекти ЕАСО ГПИ отримали 2-га та 32-га дивізії ППО ЗВО (Ленінградська та Калінінградська обл.) Управління 32-ої дивізії ППО знаходиться у Тверській обл., а у Калінінградській обл. стоїть управління 44-ої дивізії ППО БФ. Ще один комплект ЕАСО ГПИ намічено поставити у 2021 р до управління 105-ої змішаної авіадивізії (Вороніж) ВКС ЗВО.

Геопросторова інформація - це доступ до електронних карт, супутникових знімків та 3D-моделей місцевості.

За допомогою ЕАСО ГПИ зенітники отримали доступ до найточнішої ГПИ: електронним картам, супутниковим знімкам та 3D-моделям місцевості. Викачують вони їх захищеними каналами зв'язку з єдиної централізованої бази даних.

МО повідомило щодо успішних державних випробувань мобільного комплексу "Волонтер", здатного складати та уточнювати тривимірні та електронні карти. Для цього машина на шасі "УАЗ-Патриот" може взаємодіяти з БпЛА.

У 6-й армії ВПС та ППО ЗВО у грудні 2020 р сформований мобільний полк резерву із ЗРПК "Панцирь-С". Він висуватиметься на напрям загрози та діятиме у т.ч. й розосереджено. Перший такий полк був розгорнутий у 1-й армії ППО та ПРО (Москва), ще один намічено розгорнути у 14-й армії ВПС та ППО (Єкатеринбург) у 2021 р.

Для таких частин ППО буде особливо корисна ЕАСО ГПИ

Для таких частин ППО буде особливо корисна ЕАСО ГПИ, вважає експерт В. Шуригин: "Коли частини ППО роками знаходилися на базах, такий функціонал був не дуже затребуваний. Але сьогодні ППО стає мобільнішою. Та командирові при висуненні на позицію потрібно побачити усі можливі "мертві зони" РЛС, напрями підльоту крилатих ракет та авіації, оптимальні місця для засобів ППО. Маючи актуальні тривимірні карти, зробити це простіше.

Те, на що раніше були потрібні дні, займе хвилини. Новинка особливо актуальна у боротьбі з крилатими ракетами. Супротивник вибирає такі ділянки місцевості, де ракети більш приховані від РЛС. Але маючи точні 3D-моделi місцевості командир зможе знайти ці напрями та прикрити їх засобами ППО".

АСУ РФ
Армія РФ в останній час сильно "вклалась" у забезпечення зв'язку та управління військами

ЕАСО ГПИ – один з найбільш амбітних цифрових проектів МО. Для його реалізації знадобилося декілька років розвитку військової IT-інфраструктури. Зараз у ЕАСО ГПИ є низка рівнів банків даних. У головному з них зберігається уся інформація, доступна ГШ. Менші – окружні та армійські бази даних. Є також сховища рівня дивізії та бригади. Вони отримують обмежені дані щодо своїх ділянок відповідальності. Обмін даними між рівнями відбувається захищеними каналами зв'язку.

Цифрова карта
До прийняття на постачання у 2016 р ЕАСО ГПИ кожен вид ЗС сам вирішував питання топографічного забезпечення. Це призводило до проблем при їх взаємодії та несумісності інформації.

У ЗС створюється мережа територіально розподілених стійких до катастроф центрів обробки даних (ТрКЦОД). У них зберігатимуться електронні карти та 3D-моделі місцевості. Головний сегмент був створений у Південному ВО. Мережа з багатьох вузлів повинна працювати при знищенні навіть більшості. Для цього кожен сегмент буде максимально автономним та захищеним, мати охорону, резервні системи електроживлення, охолодження та пожежної безпеки.

Нова єдина система дозволила задіяти засоби різних видів ЗС для створення загальної інформаційної картини

До прийняття на постачання у 2016 р ЕАСО ГПИ кожен вид ЗС сам вирішував питання топографічного забезпечення. Це призводило до проблем при їх взаємодії та несумісності інформації. Нова єдина система дозволила задіяти засоби різних видів ЗС для створення загальної інформаційної картини.

При формуванні та оновленні електронних карт та 3D-моделів місцевості використовують дані від оптичних, інфрачервоних, лазерних датчиків та РЛС. При цьому вони стоять на різних платформах, у т.ч. супутники дистанційного зондування, літаки, БпЛА та кораблі.

Цифрова карта
Нова єдина система дозволила задіяти засоби різних видів ЗС для створення загальної інформаційної картини.

Воєнно-топографічна служба зіграла важливу роль у російській операції у Сирії. На початок війни там доводилося покладатися на картографічну основу 1970-1980 років. Відразу ж почалося створення електронних та аналогових карт для усієї території війни. Робота зайняла тривалий час, але її результатами користуватимуться не лише ЗС РФ, але й сирійські союзники, а також цивільні структури країни.

Для довідки.

У 2017 р група "Кронштадт" оголосила за виконання ДОЗ-2016 щодо оснащення 6 центрів ГПИ МО РФ новітніми програмно-апаратними комплексами створення та оновлення цифрової інформації відносно місцевості (ПАК СО ЦИМ), та здала замовникові повноцінну систему створення та оновлення електронної картографічної інформації. Шість ПАК СО ЦИМ, встановлених у центрах електронної картографії МО РФ у Іркутську, Сімферополі, Ногінскі, Іваново, Москві та Голіцино у рамках ДОЗ-2016, утворили систему, покликану далі стати основою єдиного геоінформаційного простору (ГИП) ЗС РФ. На подальших етапах розгортання системи введені у експлуатацію центри будуть інтегровані у єдину автоматизовану систему.

Група "Кронштадт" відповідає за оснащення центрів ГПИ МО РФ програмно-апаратними комплексами створення та оновлення цифрової інформації відносно місцевості

У березні 2021 р начальник воєнно-топографічного управління (ВТУ) ГШ ЗС РФ – начальник топографічної служби ЗС А. Залізнюк повідомив, що у 2020 р було закінчено створення центрів електронної картографії на базі топогеодезичних частин центрального, окружного та армійського підпорядкування.

Формування центрів дозволило скоротити час на створення електронних топографічних карт у 2 рази

Центри оснащені сучасними програмно-апаратними комплексами для створення та оновлення ГПИ, виправлення електронних топографічних та спец. карт; засобами ЕАСО ГПИ для зберігання та доведення ГПИ до об'єднань, з'єднань та частин з використанням системи передачі даних ЗС; стаціонарними поліграфічними комплексами для оперативного видання топографічних, спец. карт та документів; рухливими поліграфічними модулями для видання топографічних, спец. карт та планів, кольорових графічних та фотодокументів у польових умовах.

Цифрова карта
Програмно-апаратний комплекс для роботи з візуалізованими тривимірними цифровими ГП даними

Сплановано оснащення центрів програмно-апаратними комплексами роботи з візуалізованими тривимірними цифровими ГП даними з 3D-принтерами для створення електронних та аналогових макетів місцевості.

Формування центрів дозволило скоротити час на створення електронних топографічних карт у 2 рази; зменшити терміни доведення ГПИ до військ від доби до годин; у 10 разів скоротити терміни видання топографічних карт; топографічним службам штабів ВО оперативно додруковувати малі наклади топографічних та спец. карт.

Ефективність системи топогеодезичного та навігаційного забезпечення військ (сил) із створенням центрів зросла на 25%.

У МО проводиться робота з повним переходом ОВТ на застосування програмних продуктів РФ та апаратних комплексів, реалізованих на комплектуючих РФ. Нині в топографічній службі не менш 80% спец. програмного забезпечення виробництва РФ.

Актуальним стало завдання створення єдиного ГИП у інтересах оборони та безпеки країни як частини єдиного інформаційного простору РФ. Його формування пройде у 2 етапи. На 1-му етапі – у ЗС РФ на технічних рішеннях впроваджуваної у ЗС ЕАСО ГПИ шляхом проведення її глибокої модернізації у рамках ДКР. На 2-му етапі – на основі досвіду та заділу, отриманого у МО РФ, почати створення єдиного ГИП у інтересах оборони та безпеки країни з урахуванням вимог усіх зацікавлених федеральних органів виконавчої влади.

У цьому напрямі у МО Росії, починаючи з 2016 р, ведеться робота. З урахуванням цих пропозицій, розроблений проект вимог до єдиного ГИП, узагальнені пропозиції щодо створенню єдиної бази ГПИ. Введені у дію тактико-технічні вимоги до геоінформаційної платформи військового призначення. Розроблений проект концепції формування та розвитку єдиного ГИП ЗС РФ до 2030 р. Затвердити його намічено у березні 2021 р.

З метою вирішення першочергових завдань щодо створення єдиного ГИП ЗС РФ виконуються ДКР щодо створення космічної геодезичної системи у інтересах розвитку загальноземної геоцентричної системи координат й висот та системи ГЛОНАСС; єдиної системи карт військового призначення та організації ведення бази топографічного моніторингу змін місцевості; єдиної бази ГПИ, за результатами виконання якої буде сформований один з основних елементів єдиного ГИП ЗС РФ – єдина база ГПИ.

Актуальним стало завдання створення єдиного ГИП у інтересах оборони та безпеки країни як частини єдиного інформаційного простору РФ.

Отриманий набуток забезпечить подальший розвиток єдиного ГИП ЗС РФ на єдиній нормативній базі з урахуванням єдиних програмних й технічних рішень та дозволить визначити системні підходи та виробити рішення щодо формування науково-технічної політики розвитку єдиного ГИП оборони та безпеки держави у інтересах усіх зацікавлених федеральних органів виконавчої влади.

ВИСНОВКИ

У топографічній службі ВС РФ до 2021 г створені центри електронної картографії ЕАСО ГПИ на базі топогеодезичних частин центрального, окружного та армійського підпорядкування:

  • Окружні центри на базі 4-х топогеодезичних загонів: Західного, Південного, Центрального та Східного ВО.
  • Армійські центри на базі топогеодезичних підрозділів 21 управлінь армій (12 СВ, 6 ВКС та 3 РВСН), а також 4 флотів та 1 флотилії ВМФ.

Усього це понад 30 центрів електронної картографії (були створені за 6 років).

танк Т-90
Танкова атака

Після повного розгортання системи ЕАСО ГПИ повинні додатися у штаби бойових з'єднань (тобто не рахуючи бойового та тилового забезпечення):

  • СВ – 1 корпусна база даних, 10 дивізійних та понад 70 бригадних сховищ;
  • ВКС – 22 дивізійних та понад 4 бригадних сховищ;
  • ВМФ – 3 корпусних бази, 15 дивізійних та понад 31 бригадних сховищ;
  • РВСН – 12 дивізійних сховищ;
  • ВДВ – 4 дивізійних та 5 бригадних сховищ.

Взагалі потрібно буде створити 4 корпусних бази даних, 63 дивізійних та понад 110 бригадних сховищ. Усього це понад 177 баз та сховищ даних, а з сховищами з'єднань забезпечення – значно більше. Створені вони будуть ще дуже нескоро, та це перше вузьке місце системи ЕАСО ГПИ.

Одна з карт з напрямами атаки військ РФ на Україну

Інші вузькі місця системи: захищений радіозв'язок, за яким повинні передаватися електронні карти (у принципі, їй можна створити перешкоди), а також іноземні програми та компоненти (елементної бази) у апаратурі ЕАСО ГПИ з програмними та електронними закладками. Тому не можна виключити того, що з початком війни ЕАСО ГПИ "обнулиться", як "обнулилась" у 1991 р автоматизована система ППО Іраку з початком операції "Бурі у пустелі".

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: У битві за нову цифрову армію України Зеленський має бути союзником: відкритий лист до Верховного Головнокомандувача