xcounter
#

У битві за нову цифрову армію України Зеленський має бути союзником: відкритий лист до Верховного Головнокомандувача

Президент казав, що "процес перетворення України на цифрову державу вже незворотній". Але в армії чомусь все навпаки...
У битві за нову цифрову армію України Зеленський має бути союзником: відкритий лист до Верховного Головнокомандувача
3300

Громадська спілка "Асоціація виробників озброєння та військової техніки України" (далі – Асоціація) звернулась з відкритим листом до Верховного Головнокомандувача від імені компаній – виконавців дослідно-конструкторських робіт у сфері автоматизації для ЗСУ. У листі - прохання узяти під особистий контроль сферу управління військами (автоматизація, телекомунікації, інформаційні технології, кібербезпека) та її розбудову за рахунок впровадження сучасних технологій провідними українськими підприємствами. Бо інакше втратимо те, чого досягли неймовірними спільними зусиллями.

Як наголощується у листі, йдеться про "критичну і найбільш багатообіцяючу сферу сучасних озброєнь, розблокуванням якої можна не лише швидко компенсувати кількісну перевагу будь-якого супротивника, але й досягти оперативної переваги над ним, а то й регіонального паритету".

Також у листі стверджується, що "автоматизація бойового управління надає можливість швидко приймати рішення і управляти зброєю на порядок ефективніше.

Читайте також: Автоматизація за наказом

Крім того, автоматизація повсякденної діяльності позбавляє армію на 80-90 відсотків безглуздої роботи, формалістики, паперів, вивільняє час для професійного і особистого зросту — тобто робить армію стабільною та потужною.

Нажаль, у новітній історії України вже неодноразово були випадки, коли майже завершену систему автоматизації ЗСУ зупиняли і знищували, це відбувалось з різних причин, серед яких є і об’єктивні. Але головною причиною завжди були причини суто людські: жадібність і ігнорування національного інтересу. І завжди, прямо чи опосередковано, свідомо чи ні, за цим стояв потенційний або реальний супротивник, якому менше за все була потрібна в центрі Європи потужна та ефективна Українська Армія.

Нині ми знаходимося в дуже схожій ситуації, супротивник максимально сконцентрував велику силу на наших кордонах, і це не просто сила, це сила високоавтоматизована. Автоматизація не дійшла ще до кожного солдата армії агресора, вона ще не є глобальною — але вона дійшла вже до командира кожного відділення, випробувана в боях і активно просувається далі...

Сьогодні наші можливості не лише не гірші: вони потенційно кращі, тому що вітчизняні дослідно-конструкторські роботи у сфері автоматизації розпочато з більш високого технологічного рівня (з допомогою країн НАТО).

Залишилося два-три роки спільних зусиль і ми зможемо не лише конкурувати, а й переважати на стратегічних напрямках.

Високоточна зброя, автоматизація протиповітряної оборони, берегової артилерії, системи автоматизації бойового управління, універсальні автоматизовані командні пункти, базові елементи інформаційних систем — створено НАД-зусиллями багатьох професійних компаній при підтримці професіоналами військової науки та досвідченими бойовими командирами.

Залишилося два-три роки спільних зусиль і ми зможемо не лише конкурувати, а й переважати на стратегічних напрямках.

З моменту вирішення проблеми автоматизації в армії в цілому (етап масштабування 5-10 років), держава зможе починати суттєво скорочувати витрати на армію. Армія, в якій автоматизована зброя, автоматизована розвідка і автоматизоване управління – є значно ефективнішою й дешевшою за масові армії.

Нажаль, останній рік (і особливо останні півроку!) замість допомоги та “зеленого світла” розробники та користувачі систем військової автоматизації відчувають на собі потужний тиск. Шалена кількість непрофесійних і упереджених комісій, перевірок, аудитів.

Пусті й нікчемні листи окремих "зацікавлених" військових до депутатів та правоохоронних органів, які не витримують жодної критики та професійної дискусії.

Якщо автоматизацію ЗСУ (як технічну, так і кадрову) сьогодні буде знищено — наступного шансу вже не буде...

Постійні паперові аудити навіть тих робіт, які прийняті на озброєння в ЗСУ або неодноразово уже були протестовані на багатьох військових полігонах і навчаннях. Системне (!) недофінансування. Свідоме затягування прийняття чи не прийняття елементарних рішень.

Все це знову, як і в довоєнний час фактичного знищення армії, стало сьогодні нормою. Якщо автоматизацію ЗСУ (як технічну, так і кадрову) сьогодні буде знищено — наступного шансу вже не буде.

Гермес
Українські рішення: рівень бригада-батальйон, командно-штабна машина, оснащена АСУ та інформаційною системою .

Керівники проєктів і головні конструктори розробники робіт по створенню військової автоматизації у ЗСУ у підсумку звернулись до Президента з проханням:

  • започаткувати ДЕРЖАВНУ ПРОГРАМУ З АВТОМАТИЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ в усьому безпековому сегменті (особливо створення військової автоматизації ЗСУ),
  • закріпити її на законодавчому рівні у переліку державних пріоритетів;
  • узяти під особистий контроль хід виконання та фінансування основних дослідно-конструкторських робіт з військової автоматизації.

"Ми віримо, що людина, яка запевнила усю країну, що "Процес перетворення України на цифрову державу вже незворотній" спроможна вирішити цю проблему", - стверджується на сайті "Асоціації виробників озброєння та військової техніки України" на додаток до тез, висловлених у листі до Верховного Головнокомандувача.

Читайте також: ​Цифрова революція для ЗСУ: на що здатний Hermes-C2 від українських розробників