xcounter
#

РФ добудовує уже 12 корвет Буян-М, але чи є у них стільки "Калібрів" під ці кораблі

5777
Корвет проекту 21631 "Буян-М", ілюстративне фото з відкритих джерел
Корвет проекту 21631 "Буян-М", ілюстративне фото з відкритих джерел

Або дещо про філософію, яку рашисти можуть закладати у ці кораблі

Російські профільні ресурси повідомляють, що сьогодні 11 червня 2024 року відбувся спуск на воду ракетного корвета "Ставрополь" проекту 21631 "Буян-М". Побудова корабля йшла на верфі в місті Зєлєнодольск (Татарстан), він має увійти до складу Балтійського флоту ВМФ РФ, і це уже буде 12-ий та власне останній корвет проекту 21631 "Буян-М".

Більше представників цього проекту на стапелях російських кораблебудівних підприємств не закладено, про намір замовляти додаткові корвети "Буян-М" для ВМФ РФ

Читайте також: Пошкодити Су-57 так само важливо, як Ту-22М3 чи Ту-95МС, навіть якщо їх 15 чи 20
Спуск на воду ракетного корвету "Ставрополь" проекту 21631 "Буян-М", 11 червня 2024 року, фото з відкритих джерел

Самі рашисти при цьому відзначають, що повідомлення про можливу установку морського зенітного комплексу "Панцырь-М" на "Ставрополь" таки не підтвердились. Тобто і на останньому кораблі проекту 21631 "Буян-М" збереглась ідеологія по суті дешевої "канонерки"-носія крилатих ракет "Калибр" із поганим рівнем захисту для дій у відкритому морі.

В теорії, прямим наступником корветів проекту 21631 "Буян-М" мають бути малі ракетні кораблі проекту 22800 "Каракурт", загальний обсяг замовлення по яким для ВМФ РФ складає 16 одиниць, із яких однак уже дві одиниці росіяни втратили на Чорному морі внаслідок успішних операцій ЗСУ.

Ілюстративна інфографіка від одного із російських пропагандистських ресурсів, звідки і пішов "вкид" про можливу установку "Панцырь-М" на "Буян-М"

Заодно буде незайвим навести розподіл по "Каракуртам" в розрізі флотів РФ: Балтійський – 3 кораблі в строю, 4 добудовуються; Тихоокеанський – 4 корвети на етапі добудови, Чорноморський – два втрачено ("Циклон" та "Аскольд"), інші 3 – на добудові (із них мінімум 2 переведено на Каспійське море).

Актуальний розподіл по корветам проекту 21631 "Буян-М" ми уже наводили в окремій публікації, і заодно деталізували, чому слід враховувати навіть кораблі Балтійського флоту, котрі в теорії теж можуть бути залучені для війни проти України, шляхом перекидання по внутрішнім водним шляхам.

Модель корабля проекту 21635 "Сарсар", ілюстративне фото з відкритих джерел

Тут заодно варто згадати повідомлення від жовтня 2022 року про начебто готовність російських корабелів будувати ракетні корвети за новим проектом 21635 "Сарасар" на 16 ракет "Калибр", котрий по суті можна назвати "Буян-М-переросток", який поки що не зацікавив Міноборони РФ.

Але тут доцільніше поставити інше питання – а у росіян взагалі є стільки ракет "Калибр", щоб хоча би повністю зарядити усі наявні кораблі проекту 21631 "Буян-М", не кажучи уже про інші носії в строю ВМФ РФ.

Тут ми можемо опертись на цифри від ГУР МОУ про те, що на квітень 2024 року РФ мала у запасі не менше 260 "Калібрів" із орієнтовним темпом виробництва 25-30 ракет на місяць. Однак далі слід врахувати, що загалом в строю ВМФ РФ наявна кількість носіїв "Калібрів" загалом така, що їм треба понад 300 ракет цього типу лише на один залп.

Із цього фактору виникає така гіпотеза. Росіяни досі розглядають свої кораблі класу "ракетний корвет"саме як масові та погано захищені носії "Калібрів", втрата одного чи кількох по яким є гострою, але загалом не має впливати на здатність ВМФ РФ застосовувати крилаті ракети великої дальності для ударів по Україні.

Читайте також: Корвети з "Калібрами" можуть плавати 10 днів, а потім рашистам треба приймати рішення