xcounter
#

Радикальне оновлення бомбардувальника з 1950-x: з новим радаром не гірше, ніж у винищувачів

14747
Радикальне оновлення бомбардувальника з 1950-x: з новим радаром не гірше, ніж у винищувачів

Американський бомбардувальник B-52 дочекається в небі свого наступника – B-21

Сполучені Штати готують "наймасштабнішу модернізацію в історії" бомбардувальників В-52 які отримають, зокрема, новий двигун та радар. Про це на конференції Life Cycle Industry Days Командування ПС США заявив старший керівник програми модернізації Луї Рускетта, повідомляє Air Force Magazine.

B-52H Stratofortress
Американський бомбардувальник B-52

Так, якщо перехід з B-52G на B-52H у 1961 році був в основному пов’язаний з переходом на двигун TF33, то теперішній пакет оновлень бомбардувальника передбачає новий радар, двигуни, засоби зв’язку, пілони, дисплеї в кабіні та "видалення" одного робочого місця члена екіпажу.

Читайте також: Завдяки заміні 70-річної системи бомбардувальники B-52 отримають збільшену дальність польоту

Рускетта описує новий радар з активною антенною решіткою з електронним скануванням як такий, що "змінить правила гри" для B-52, особливо у зв’язку з переходом ПС США на парк з двох бомбардувальників – B-21 та B-52.

APG-79
Радар APG-79, фото ілюстративне

За його словами, радар, що отримає B-52 – це фактично той самий радар, що і на експортній версії винищувача ВМС США 18, але який "дивиться більше вниз на землю, ніж на небо".

Наразі B-52 все ще літає з радаром з механічним скануванням 1960-х років, водночас тепер у літака "буде радар "якості як у винищувача" для підтримки операції "повітря-земля", зауважує Рускетта. Він зможе сканувати на більші відстані, "спрямовувати зброю в польоті" та покращувати ситуаційну обізнаність бомбардувальника.

Як стверджує Рускетта, новий радар буде "відокремлено" від комплексу РЕБ бомбарувальника В-52, однак нове обладнання займатиме менше місця і "дає деякий простір" для додаткових функцій РЕБ.

Крім того, варто нагадати, що B-52 також отримає й новий двигун – після десятиліть очікувань восени минулого року ПС США обрали північноамериканське відділення Rolls-Royce для постачання турбовентиляторних двигунів F130 для модернізації свого парку бомбардувальників B-52H.

Читайте також: США запустили гіперзвукову AGM-183A ARRW з B-52: чи вдалося зробити висновки з трьох попередніх невдач