xcounter
#

Пускову з дронами-камікадзе Hero з Ізраїлю встановили на безпілотний корабель: нова зброя для LRUSV

4914
Безпілотний корабель LRUSV з пусковою баражуючих боєприпасів. Фото: DVIDS (Defense Visual Information Distribution Service)
Безпілотний корабель LRUSV з пусковою баражуючих боєприпасів. Фото: DVIDS (Defense Visual Information Distribution Service)

Таке "комбо" посилить можливості безпілотного корабля в морі

Корпус морської піхоти США озброїв свої Long Range Unmanned Surface Vessels (LRUSV) – безпілотні надводні кораблі великої дальності – пусковою установкою, що може бути озброєна вісьмома баражуючими боєприпасами Hero-120 – фото надводної безпілотної платформи з новою ПУ нещодавно опублікували Сили морської піхоти флоту Атлантики (FMFLANT), як розповідають у виданні The War Zone.

безпілотний корабель
Фото: DVIDS (Defense Visual Information Distribution Service)

Таке поєднання безпілотних технологій дозволить морпіхам не тільки отримати новий засіб для ударів по цілях як на суші, так і в морі, але й також забезпечує додаткові розвідувальні можливості для військових – причому останнє завдання буде основною місією для цього безпілотного корабля.

Читайте також: Досвід України підказав Чехії, що три БПЛА за 60 млн євро можуть почекати, і краще купити одразу 200 менших безпілотників

Безпілотні кораблі LRUSV створює компанія Metal Shark, яка ще в 2021 році виграла контракт на створення цієї зброї для Корпусу морської піхоти США – за цей час морпіхи отримали щонайменше один прототип з пусковою установкою для ізраїльських баражуючих боєприпасів Hero-120.

Metal Shark
Фото: Metal Shark

Про безпілотний корабель LRUSV наразі відомо таке – морпіхи його називають "напівавтономним", тобто корабель може виконувати визначені завдання на полі бою після отримання вказівки від оператора. Розробник відзначає, що кораблі LRUSV здатні здійснювати "тривалі автономні подорожі", можу бути поєднанні в одну мережу з іншими такими ж безпілотними кораблями і не тільки, а також можуть й мати на борту екіпаж за потреби.

Водночас наразі залишається актуальним питання про те, як саме будуть керувати баражуючим боєприпасом після пуску з безпілотного корабля – як варіант, контролювати Hero-120 після пуску можуть інші засоби, які знаходяться ближче до цілі як на землі, так і на інших кораблях чи літальних апаратах – зокрема ще минулого року морпіхи США демонстрували передачу контролю над Hero-400 між операторами на землі та військовими на гелікоптері UH-1Y Venom.

Крім того, Hero-120 також можуть використовувати і в форматі "вистрілив-забув", коли координати цілі вносяться завчасно – а загалом морпіхам спільно з ВМС ще доведеться ретельно вивчати, як саме поєднання безпілотних кораблів та баражуючих боєприпасів можна буде використовувати на полі бою.

Читайте також: Морпіхи у США мають проблему з MQ-9 Reaper, бо аж занадто сподівалися на Повітряні сили