xcounter
#

Про пилосос в САУ, вибагливість електроніки та головного "ворога" машин: бійці 43-ї ОАБр розповіли про PzH 2000

8799
САУ PzH 2000, всі фото – 43-я ОАБр
САУ PzH 2000, всі фото – 43-я ОАБр

У 43-й артилерійській бригаді розповіли, як використовують САУ PzH 2000 проти окупантів

Видання The New York Times опублікувало матеріал, в якому поспілкувалося з військовослужбовцями 43-ї окремої артилерійської бригади ЗСУ – серед усього, ця бригада має на озброєнні німецькі самохідні артилерійські системи Panzerhaubitze 2000, і бійці бригади розповіли про особливості експлуатації цієї машини на полі бою.

САУ PzH 2000 Україна
Німецька САУ PzH 2000

Загалом сам матеріал подається у контексті майбутнього контрнаступу Сил оборони України, і щодо PzH 2000 там відзначається таке – що машина насправді боїться бруду і поганої погоди і в якийсь момент було навіть прийнято рішення відізвати з поля бою ці САУ, бо були побоювання, що у випадку ворожого обстрілу не встигнуть витягти САУ в безпечне місце, якщо вона застрягне, як розповідає лейтенант бригади Сергій.

Читайте також: Скільки зараз коштує сучасна 155-мм САУ: приклади німецької PzH 2000, корейської K9 та французького Caesar
PzH 2000
Німецька САУ не любить багнюку

Але за умов гарної погоди німецька САУ швидка та маневрена – військові можуть спокійно здійснити декілька пострілів і втекти від контрбатарейного вогню окупантів – військові відзначають її систему наведення та автоматичне заряджання PzH 2000.

Схвально оцінюють і захищеність машини – були випадки, коли САУ витримувала прямі влучання з ворожих мінометів, а також й прильоти російських артилерійських снарядів.

PzH 2000, фото ілюстративне
Всередині PzH 2000, фото ілюстративне

Окремо йдеться про обслуговування цієї САУ – як каже військовий Микола, вона "дійсно любить чистоту" – зокрема в сюжеті видання є кадри, як наші військові проводять чистку ствола гаубиці. Водночас коли наші військові проходили навчання на PzH 2000 в Німеччині, то кожна машина мала власний гараж з клімат-контролем. А військові, коли заходять в САУ, мають надягати спеціальні чоботи чи капці. Крім того, кожна машина має власний пилосос.

Німецька САУ дійсно "ніжна", зокрема має чутливу електроніку, яка виходить з ладу через надмірну вологу чи бруд. Водночас якщо САУ вистрілила два боєзапаси (всього 120 боєприпасів), то треба витратити день на її обслуговування.

Читайте також: Одкровення про Бундесвер: 30% працюючих PzH 2000, запаси на три дні та чому Берлін заблокував Marder для ЗСУ